Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Toen in Rotterdam: Excelsior, de ‘kampioen’ in het kampioensfeestje verpesten

Door Luuk Barendrecht 20 oktober 2019

Excelsior heeft geen uitgebreide prijzenkast maar dat maakt ook helemaal niet uit. De club uit Kralingen is geen grote ploeg die mee hoeft te doen om de grote prijzen want Excelsior is de kampioen in het kampioenschap verpesten voor andere clubs.

Pagina 1/2
⟵ swipe swipe ⟶

AZ

In 2007 kon het AZ van Louis van Gaal kampioen worden, er moest alleen gewonnen worden op de laatste speeldag van Excelsior. PSV en Ajax zaten AZ op de hielen: ze hadden alle drie evenveel punten, alleen had AZ een veel beter doelsaldo. De klus moest alleen nog even geklaard worden tegen Excelsior. Voor een ploeg van het formaat van AZ is dat normaal gesproken geen probleem. Maar Excelsior vocht tegen degradatie en dan zijn ze héél gevaarlijk.

Je raadt het al, het ging niet helemaal volgens plan. Na een overtreding van AZ keeper Waterman op Slory, kreeg Excelsior een penalty mee en moest Waterman het veld verlaten met rood. AZ stond met 1-0 achter en ze hadden een man minder. Dat is geen succesformule voor een overwinning. Na de achterstand kwam AZ wel snel terug: door een vrije trap van Cziommer stond het nu 1-1. Met deze stand gingen ze ook de rust in.

In de tweede helft kwam AZ opnieuw achter te staan, maar Koevermans trok de score weer gelijk. Het was helaas niet genoeg, in de negentigste minuut schoot Johan Voskamp de 3-2 in de goal en was het avontuur voor AZ voorbij. In Alkmaar was geen feest, omdat die kleine club op Woudenstein onderschat werd door Louis van Gaal.

Excelsior degradeerde dit seizoen niet: met de playoffs stelde zij hun plekje veilig in de Eredivisie. PSV ging er met de titel vandoor, nadat zij wel wonnen van Vitesse met maar liefst 5-1. Ze hadden evenveel punten als Ajax maar door een beter doelsaldo mochten de Eindhovenaren de schaal omhoog tillen.

Feyenoord

Iets minder lang geleden kon Feyenoord de klus klaren in Rotterdam-Oost. Na achttien jaar wachten kon de club van zuid in 2017 eindelijk weer eens kampioen worden. Ze moesten alleen nog even winnen op Woudestein. Heel de stad werd op slot gegooid. Overal in Kralingen was politie, de hele Kuip zat vol met mensen om de wedstrijd te volgen en het Stadhuisplein stond bomvol met supporters.

Het ging de verkeerde kant op voor Feyenoord. De ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst slaagde er niet in om Excelsior te verslaan. Die ploeg uit Kralingen liet zich weer van zijn beste kant zien. Opnieuw vocht Excelsior tegen degradatie en konden ze een overwinning goed gebruiken.

Feyenoord had niks te vertellen in deze wedstrijd. Door drie goals in de tweede helft van Hasselbaink, Elbers en Koolwijk schoten ze Feyenoord terug naar Rotterdam-Zuid en ging het feest niet door.

Niet getreurd, Feyenoord had nog een kans en die hebben ze verzilverd hoor. Dirk Kuyt zorgde met een hattrick voor een overwinning op Heracles in eigen Kuip. Eindelijk was Feyenoord weer kampioen en de stad ontplofte. Excelsior bleef door de drie punten die ze tegen Feyenoord pakte veilig. En deden het seizoen daarna gewoon weer mee op het hoogste niveau van Nederland.

Pagina 1/2
⟵ swipe swipe ⟶

adv.