Toen in Rotterdam: de Wederopbouw in volle glorie

Door Wouter Vocke 20 mei 2018

De woorden ‘Wederopbouw’ en ‘Rotterdam’ zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Na de verwoesting van de stad tijdens de Tweede Wereldoorlog, stroopte Rotterdam direct de mouwen op om alles weer op te bouwen. Jarenlang werd 18 mei (vier dagen na het bombardement) gevierd als ‘Opbouwdag‘, om na de jaren ’70 weer een beetje in de vergetelheid te geraken. In 2016 is deze dag weer nieuw leven ingeblazen. Tijd voor wat mooie plaatjes van de Wederopbouw in volle glorie!

<< < Pagina 10 / 10 >
⟵ swipe swipe ⟶

Rotterdam Centraal

Rotterdam Centraal jaren '50

Voor Station Kapsalon stond dit fantastische Rotterdam Centraal er, naar een ontwerp van Sybold van Ravensteijn. Het werd op 21 mei 1957 officieel geopend. Precies 50 jaar later, in 2007, werd het gesloten om plaats te maken voor nieuwbouw.

Noodwinkels

Coolsingel 1947

In 1947 staan er op de Coolsingel noodwinkels. Het centrum van de stad moet zo snel mogelijk weer de belangrijkste plek om te winkelen worden, waar nu de C&A, H&M, Hema en Koopgoot liggen stond toen ook een groot winkelgebouw. De Bijenkorf en het Erasmushuis (HBU-gebouw) van Dudok hebben de oorlog overleefd staan nog overeind. De oude Bijenkorf was beschadigd tijdens het bombardement en moet plaats maken voor een betere doorstroming van het verkeer.

De Bijenkorf Rotterdam

Toen in Rotterdam: De oude Bijenkorf van Dudok

De Bijenkorf, het grootste, mooiste en meest luxe warenhuis van de stad vind je in een monum...
Wouter Vocke - Geplaatst op 25 maart 2018

De Bijenkorf

Bijenkorf Rotterdam
(Foto: ANP)

Het splinternieuwe warenhuis naar een ontwerp van de Hongaars-Amerikaanse architect Marcel Breuer werd geopend in 1957, schuin tegenover de oude Bijenkorf van Dudok die in 1960 zal worden afgebroken.

Rotterdamsche Bank en Jungerhans

rotterdamsche bank

Ook zo’n pláátje. As we speak wordt het gebouw van Jungerhans uit 1952 afgebroken en weer in een vernieuwde versie opgebouwd, en rond de ABN Amro (voormalige Rotterdamsche Bank) wordt ook flink gebouwd en getimmerd aan Forum Rotterdam. Dat monumentale bankgebouw werd in 1948 opgeleverd.

Het Groothandelsgebouw

Het Groothandelsgebouw

Een icoon van de Wederopbouw. Na het bombardement waren veel bedrijven ‘dakloos’. Het Groothandelsgebouw was één van de eerste projecten, het moest een centrum worden van handel, waarin veel kleinere bedrijven zich kunnen vestigen. De foto is uit 1952.

Het Schouwburgplein

Schouwburgplein

Waar ooit de prachtige Rotterdamse Schouwburg stond kwam een nieuw centrum van vermaak. Op het Schouwburgplein werd een nieuwe Schouwburg gebouwd en De Doelen. En pierenbadjes! Deze foto is uit de jaren ’60.

Hoogstraat

Hoogstraat Laurenskerk 1965

De Hoogstraat en de Sint Laurenskerk, gezien vanaf het Hang in 1965.

Stratenplan

hofplein rotterdam
Bron: Gementearchief Rotterdam

Het nieuwe stratenplan met het Hofplein en de Coolsingel als belangrijkste verkeersaders zijn in de jaren na de oorlog al goed zichtbaar. De Laurenskerk staat in de steigers en in de verte zie je het Witte Huis, die het bombardement ongeschonden is uitgekomen. De foto is uit begin jaren ’50.

Hofplein

Hofplein 1967

Het Hofplein in 1967, gezien vanaf het nieuwe Hilton. Het Shellgebouw staat er nu nog, maar het station dat je daar rechts ziet, is niet meer. Daar waar nu de luchtsingel loopt gaat de trein vandaag de dag onder de grond en onder het voormalige station Hofplein zitten restaurants en winkels.

De Metro

Coolsingel 1964

Misschien het ultieme symbool van de Wederopbouw: de metro! In 1968 geopend als eerste metro van Nederland en één van de kortste lijnen ter wereld. Hier ligt de Coolsingel open in 1964 voor de aanleg ervan.

<< < Pagina 10 / 10 >
⟵ swipe swipe ⟶