Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Toen in Rotterdam: de Energiehal, de meest toepasselijke naam ooit

Door Luuk Barendrecht 15 september 2019

Rotterdam in de jaren ’90 werd overspoeld door de gabbers. Je kent ze wel, kale koppen, Nike Air Max en trainingspakken in alle kleuren. Dan hadden ze ook nog die bak herrie waar ze altijd vol passie over konden praten. In het weekend trokken ze allemaal naar Blijdorp voor de Energiehal, de plek waar ze flink uit hun plaat konden gaan.

De Gabber is in Rotterdam geboren en de hardcore is in Rotterdam groot geworden. Door heel de stad hadden ze feestjes maar die gekke hal op noord was daar oorspronkelijk niet voor bedoeld. In 1955 werd de hal gebouwd voor E55 (Nationaal Energie Manifest), een tentoonstelling om te laten zien hoe energie Nederland na de oorlog heeft veranderd. De tentoonstelling was oorspronkelijk in Dijkzicht. Daarna hebben ze de hal verplaatst naar Blijdorp waar het jaren lang als sporthal werd gebruikt, tot aan de jaren 90.

De hal werd verbouwd tot hardcore walhalla. Elke maand werden er grote feesten gegeven en er kwamen duizenden mensen op af, met bussen vol. Helaas duurde het niet lang, in 1999 was het dan toch echt afgelopen. Op Koninginnedag was het allerlaatste feest en in oktober 1999 werd de hal gesloopt. Toen zijn de gabbers langzaam uitgestorven, al ben je geen gabber voor even maar voor gabber ben je voor het leven.

Rotterdamse Documentairemaker René van Zundert heeft voor zijn afstudeerproject een documentaire gemaakt over de Energhiehal.

Lees ook:

Hakkuh

Dit moet je zien: een docu uit de jaren ’90 over gabber in Rotterdam (VIDEO)

We betaalden nog láng niet met euro's (laat staan contactloos), bellen deed je thuis of in een telef...

Opgegroeid in Rotterdam? Dan (her)ken je deze 7 dingen zeker weten

Opgegroeid in Rotterdam? Dan (her)ken je deze 7 plekken zeker weten | Deel 2

adv.