Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Rotterdams mooiste cultheld: Bep van Klaveren

Door Luuk Barendrecht 29 september 2019

Op 26 september 1907 werd Lambertus (Bep) van Klaveren geboren in Crooswijk. Later werd hij bekend als The Dutch Windmill, omdat die armen van hem niet konden stoppen met zwaaien, Bep was een bokser en een verdomd goeie ook. 

Crooswijk

In een oude documentaire gemaakt door Wilfried de Jong hoor je Bep vertellen over de tijd in Crooswijk. “Ik ben opgegroeid in Crooswijk, dat was een echte moordtijd. Dan was het straat tegen straat vechten, met stenen altijd. Had een gozer ruzie gekregen, dan kwam die ons halen. Zo van: help ons weetjewel? En dan gingen we er heen. Tegen de Pleretstraat of tegen de Huberstraat en dan met stenen, nou dat was wat.” Hij heeft op straat leren vechten, misschien verklaart dit waarom Bep zo’n ontzettend goede vechter was, het is het rauwe kantje van Rotterdam wat hij in hem had.

Succes

Van Klaveren was de aller eerste en nog steeds de aller laatste Nederlandse bokser die ooit goud heeft gewonnen op de Olympische Spelen. (een beetje zo als Feyenoord met Europese titels) In 1928 vonden de Spelen plaats in Amsterdam en won Bep in de klasse vedergewicht de gouden plak. Later won hij nog twee Europese titels en mocht hij veel wedstrijden in het grote boksland Amerika vechten. Uiteindelijk bokste hij 102 wedstrijden; hij won er 77, verloor 18 keer en 7 partijen eindigden onbeslist.

Bep van Klaveren
Foto: ANP

Al Capone

In de tijd dat hij in Amerika mocht vechten was Al Capone een beruchte man. Tijdens de bekende drooglegging van Amerika was het Capone die voor alcohol in de illegale bars zorgde, een echte Amerikaanse gangster en gevaarlijke man. Capone vertelde Van Klaveren persoonlijk dat die neer moest gaan zodat hij het geld van de gokkers kon innen, Van Klaveren weigerde; “Ik duik voor niemand niet, voor jou niet en voor niemand anders. Voor geen mens, ik boks om te winnen.” En hij won uiteindelijk ook, op punten. Al Capone liet Rotterdamse Bep gelukkig met rust maar hij werd niet meer uitgenodigd voor boksgala’s waar Capone aanwezig was.

Overlijden

Op 12 februari 1992 overleed Bep van Klaveren op 84-jarige leeftijd. Op zijn eerste verjaardag na zijn overlijden is er een standbeeld geplaatst in zijn wijk, Crooswijk. Jules Deelder die eerder al een boek over de Rotterdamse cultheld genaamd; ‘the dutch windmill’ schreef, schreef ook een gedicht dat die voordroeg bij de onthulling van het standbeeld, op zijn Deelders;

Half Moon Inn
San Diego California

Op het gazon rond
het zwembad groepen ze samen
De gok- sex- en horeca-
bazen doen zaken

Soms laat er een
zich voorzichtig te water
Van ver klinkt de stem
van Bep van Klaveren

‘Ik gaf ‘m een hoek…
Hij hep nooit meer gebokst’
De temperatuur loopt op
tot 26 graden

Hierna wordt op elke laatste maandag van september het Bep van Klaveren Memorial gehouden in het Topsportcentrum naast de Kuip. Zijn grootste fan en goede vriend Aad Veerman organiseerde dit tien jaar lang en het is uitgegroeid tot grootste boksgala van Nederland.

Bep van Klaveren
Foto: ANP

In 1982 werd deze prachtige documentaire gemaakt door Joost Kraanen over Rotterdams allergrootste vechter.

Lees ook:

Sinterklaas

Het vergeten perron van het centraal station: Perron Nul (VIDEO)

Vlak naast het oude Rotterdam Centraal was nog een extra perron: Perron Nul. Dominee Hans Visser van...
Maastunnel

Toen in Rotterdam: de bouw van onze geliefde Maastunnel

De renovatie van onze geliefde Maastunnel schiet op! Met man en macht wordt er aan gewerkt om de oud...
Hofplein 1967

Toen in Rotterdam: de Wederopbouw in volle glorie

De woorden 'Wederopbouw' en 'Rotterdam' zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Na de verwoesting v...
Hakkuh

Toen in Rotterdam: de Energiehal, de meest toepasselijke naam ooit

Rotterdam in de jaren '90 werd overspoeld door de gabbers. Je kent ze wel, kale koppen, Nike Air Max...

adv.