Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Video: de beroemde Graf Zeppelin doet Rotterdam aan

Door Wouter Vocke 19 mei 2019

Supertoll! Op 18 juni 1932 bezocht de Graf Zeppelin tijdens een promotietoer het Rotterdamse vliegveld Waalhaven. Aan boord waren Prins Hendrik (de man van Koningin Wilhelmina) en de ministers van Waterstaat en Defensie.

Zeppelins werden gezien als de toekomst van de luchtvaart, aan boord was het net zo luxe als op een cruiseschip. De Graf Zeppelin (genoemd naar graaf Ferdinand von Zeppelin, de uitvinder van het luchtschip) was de grootste zeppelin ooit – het enorme ding van 236 meter lang is de hele wereld overgevlogen.

Het werd dan ook het grootste luchtvaartevenement dat Rotterdam ooit had gezien, op en rond Waalhaven werd meteen maar een luchtvaartshow georganiseerd. Vanuit verschillende hoeken werd deze bijzondere gebeurtenis gefilmd, filmhobbyist Bas Romeijn heeft beelden verzameld en gemonteerd.

Koos Speenhoff

De Rotterdamse dichter en zanger Koos Speenhoff (een standbeeld van Koos met zijn gitaar staat op de Oude Binnenweg) plaatste als aankondiging van het bezoek een gedicht in het Rotterdamsch Nieuwsblad. Een aantal van die zinnen zijn verwerkt in de video.

Lees ook:

Vliegshow Woudestein

Honderd jaar geleden: een vliegshow in Kralingen (VIDEO)

Na de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) waren er tientallen piloten werkloos en stonden die vliegtuige...

Toen in Rotterdam: de bouw van de spoortunnel bij Blaak (VIDEO)

Zoek de verschillen: de Laurenskerk toen en nu

adv.