Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Een oude foto van Rotterdam onder de loep: herken jij deze 7 plekken?

Door Wouter Vocke 9 juni 2019

Foto’s van Rotterdam van vóór 14 mei 1940: wij kunnen er uren naar kijken. Deze keer hebben we een oude luchtfoto van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) onder de loep genomen, van ergens in de jaren ’20 van de vorige eeuw. Als je op de foto hierboven klikt zie je een grotere versie, en wij hebben een paar plekken uitgelicht. Herken jij ze?

Pagina 1 / 7
⟵ swipe swipe ⟶

Stadhuis en Postkantoor

Helemaal links onderin zie je nog net een stuk van het stadhuis en het mooie oude postkantoor op de Coolsingel.

Luchtfoto Rotterdam

Het Witte Huis

Rechts op de foto zie je als je goed kijkt de oude haven met Plan C en het Witte Huis – de eerste ‘wolkenkrabber’ van Europa.

Oude Haven

Oostplein

Goed kijken: dan zie je bovenin de foto het Oostplein! Inclusief een molen. Die molen overleefde de oorlog wel, maar niet een brand die in de jaren ’50 uitbrak…

Oostplein

De Grote- of Sint Laurenskerk

Je kan er niet omheen: in het midden van de foto torent de Laurenskerk boven alles en iedereen uit. Daarachter zie je het spoor nog dwars door de stad lopen over de gedempte Binnenrotte.

Luchtfoto 1930

Station Rotterdam Maas

Rechts bovenin de foto zie je nog net Station Rotterdam Maas; dit was het begin- en eindpunt van de lijn Rotterdam-Utrecht. In de oorlog sneuvelde dit station, en op die plek staat nu het voormalige zwemparadijs Tropicana!

Station Rotterdam Maas

Gashouders

Ooit stonden er in Rotterdam een gasfabriek en grote gashouders: enorme tanks waar gas (voornamelijk voor gasverlichting) in werd opgeslagen. De Nieuwe Rotterdamsche Gasfabriek werd aan de Oostzeedijk gebouwd in 1852, en liep helemaal tot aan de Oudedijk. In Feijenoord en Rotterdam-West stonden soortgelijke fabrieken. Toen in de jaren ‘20 elektrische verlichting populairder werd, stopte de gasfabriek in Kralingen de productie. De gashouders bleven wel in gebruik, tot ze ook ooit gesloopt werden – de Gashouderstraat herinnert ons er nog aan. Goed kijken, helemaal boven tegen het randje van de foto: links zie je de gashouders, rechts de fabriek.

gasfabriek kralingen

De Passage

In Den Haag staat er nog steeds eentje (en daar zijn ze terecht hartstikke trots op), maar Rotterdam had er ooit ook een: de Passage. Deze glazen, overdekte winkelstraat uit 1879 lag tussen de Coolsingel en de Korte Hoogstraat. Hij stond waar nu zo’n beetje de C&A staat. Je ziet hem rechts op de foto, aan de Coolsingel. Hij was zelfs een paar jaar ouder dan de Passage in Den Haag, die ‘pas’ in 1885 opende. Eeuwig zonde!

Passage

Pagina 1 / 7
⟵ swipe swipe ⟶

adv.