Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Toen in Rotterdam: de oude Bijenkorf van Dudok

Door Wouter Vocke 30 mei 2020

De Bijenkorf, het grootste, mooiste en meest luxe warenhuis van de stad vind je in een monumentaal pand aan de Coolsingel 105. Maar daar stond hij niet altijd! Van 1930 tot 1960 stond de Bijenkorf waar nu ongeveer het Churchillplein ligt. Ontworpen door niemand minder dan Willem Dudok.

In 1930 opende het warenhuis zijn Rotterdamse filiaal, na Amsterdam (1912) en Den Haag (1925). Waar Amsterdam een klassiek gebouw was en Den Haag volgens de Amsterdamse School werd gebouwd, werd Rotterdam – vooruitstrevend als we zijn – door Dudok ontworpen.

De Bijenkorf Rotterdam
De Bijenkorf aan het Van Hoogendorpplein in de jaren ’30, waar nu ongeveer Churchillplein en Westblaak elkaar kruisen.

Glazen paleis

Het Rotterdamse warenhuis was naar verluidt het grootste en modernste warenhuis van Europa en werd een ‘sprookjespaleis van glas en steen’ genoemd. Bovenop de toren brandde een soort vlam van glas in lood je tegemoet. Het was het eerste gebouw in Rotterdam dat roltrappen had en er was zelfs een elektrische vloermat om je schoenen te vegen, hoe gaaf is dat? Bij de opening op 16 oktober 1930 kwamen er dan ook 70.000 mensen op af.

Coolsingel Rotterdam 1930
De Coolsingel gezien vanaf het Hofplein in de jaren ’30. In de verte doemt de Bijenkorf van Dudok al op.

Bombardement

Zoals zoveel in Rotterdam is er tijdens het bombardement veel verloren gegaan, en anders wel in de dagenlange brand erna. De Bijenkorf was helaas geen uitzondering en werd voor één derde verwoest.

Bijenkorf Rotterdam 1940
De beschadigde achterkant van de Bijenkorf in september 1940.

Het monumentale pand van Dudok was dan wel flink beschadigd, maar gelukkig niet compleet verwoest. Na een flinke verbouwing kon het grootse gedeelte van de het warenhuis dan ook weer open voor publiek.

bijenkorf

Wijken voor de wederopbouw

Tijdens de oorlog werden er al plannen gemaakt voor de wederopbouw van de stad. In de plannen van de nieuwe Coolsingel paste de oude Bijenkorf niet meer, de avenue waar ooit geflaneerd werd moest een verkeersader door de stad worden.

De Bijenkorf Rotterdam
De oude Bijenkorf gezien vanaf de nieuwe Bijenkorf, eind jaren ’50. Rechts zie je het bankgebouw van de ABN Amro al, links de oude C&A. Het Erasmushuis van Dudok (HBU gebouw) staat er gelukkig ook nog steeds.

In verband met de de aanleg van de Westblaak en de bouw van de metro naar Rotterdam-Zuid werd besloten de Bijenkorf te verhuizen. De nieuwe winkel werd een stukje verderop gebouwd, aan de overkant van de Coolsingel. De Hongaars-Amerikaanse architect Marcel Breuer ontwierp hem en in 1957 werd het nieuwe warenhuis geopend. In 1960 werd het oude pand van Dudok op last van de gemeente gesloopt. Gelukkig hebben we de foto’s nog!


Meer over De Bijenkorf ontdekken?

De Bijenkorf warenhuizen

Gesloten11:00 - 19:00

Coolsingel 105, Rotterdam

Bekijk meer:warenhuizen

Lees ook:

De Hef

10 luchtfoto’s van Rotterdam in de jaren ’20 en ’30

Gers! Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) vond 2000 historische beelden die mili...

Een oude foto van Rotterdam onder de loep: herken jij deze 7 plekken?

Waar is de ‘singel’ in Coolsingel eigenlijk gebleven?

Een oude foto van Rotterdam ingezoomd: herken jij deze 7 plekken?

adv.