Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De Maassilo: ooit Europa’s grootste graansilo, nu de vetste uitgaansplek van Rotterdam

Door Luuk Barendrecht 8 december 2019

Aan de Maashaven staat een enorm groot betonnen blok, dat we nu kennen als de Maassilo. Vroeger was dit de Graansilo, een gigantische opslagplaats voor graan.

In 1906 begon de bouw van de silo. De Rotterdamse Graansilo Maatschappij kreeg de vergunningen rond en heeft het eerste gebouw voor 460.000 gulden laten bouwen (€208.000). Daar koop je nu niet eens een appartement voor in het centrum. Het was het grootste gebouw van gewapend beton in Nederland: met 128 verschillende opslagruimtes was er plaats voor 20.000 ton.

Grootste van Europa

In 1928 kocht de Graan Elevator Maatschappij het gebouw over en gaf vrijwel gelijk de opdracht om uit te breiden. Er was nu plaats voor 65.000 ton, dat is 65 miljoen kilo graan! Hierdoor was het de grootste silo van Europa. In 1951 zijn ze nóg groter geworden, De totale capaciteit na uitbreiding bedroeg 90.000 ton.

Maassilo
Foto: Loïs Neuteboom

Automatisering

In de jaren ’80 was het plan er om het Maashavencomplex te automatiseren. Het gedateerde pand bleek hier niet geschikt voor te zijn. Daarom is eind jaren ’90 een andere locatie gevonden: een silo in het Botlekgebied. De Graansilo bleef tot 2003 in gebruik. Na bijna negentig jaar als graanpakhuis te hebben gefunctioneerd werd het verkocht. Slopen was geen optie, dus kreeg de Graansilo een nieuwe bestemming.

Uitgaan

Sinds 2004 is de Graansilo beter bekend als de Maassilo. De Maassilo wordt gebruikt als uitgaansgelegenheid en evenementenlocatie. Ted Langenbach opende Now & Wow op de tiende etage van het pand. vroeger een legendarische Rotterdamse club. Now & Wow bestond al eerder en is een flinke tijd gesloten geweest, maar gelukkig sinds vorig jaar weer open! Op de begane grond zit de Maassilo. Met meerdere concertzalen en congreszalen kun je hier van alles doen: vintagekledingsales, evenementen, concerten en clubavonden. De oude Graansilo is nu één van Rotterdams grootste evenementenlocaties.

Feest in de Maassilo – foto is ter illustratie: ANP

Lees ook:

Vroegah

Toen in: Rotterdam Centraal door de jaren heen

Rotterdam Centraal viert een feestje, vijf jaar lang kan je op de trein stappen in het nieuwe statio...

Toen in: de Erasmusbrug, een brug die het stadsbeeld voor goed veranderde

Toen in Rotterdam: de Energiehal, de meest toepasselijke naam ooit


Meer over Maassilo ontdekken?

Maassilo vrijetijd en uitgaan

Maashaven Zuidzijde 1-2, Rotterdam

Bekijk meer:vrijetijd en uitgaan

adv.