Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

6 x dit was vroeger heel normaal in Rotterdam

Door Luuk Barendrecht 16 februari 2020

Een wereld zonder Spotify, online supermarkt, mobiele telefoon of indebuurt; dat is moeilijk voor te stellen. Hoe kunnen mensen zonder? We wisten vroeger niet beter en deze zes dingen waren de normaalste zaken van de wereld. Herken jij het nog?

Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

Telefoneren zonder mobiel

Een telefooncel in de Sint-Mariastraat, nabij de splitsing met de Gaffelstraat, 15 augustus 1970.De Sint-Mariastraat…

Posted by Rotterdam van toen on Sunday, 9 September 2018

Een telefoontje plegen? Daar had je een telefooncel voor. Op diverse locaties stond zo’n groene cel. In alle rust bellen en vervolgens liep je zo de straat weer op. Geen mobieltje nodig. Her en der zijn deze iconische telefooncellen nog te vinden in Nederland, maar in Rotterdam zijn ze verdwenen.

Overal roken

roken sigaret café
Beeld: ANP

Peukie hier, een sigaretje daar: hoewel je nu in een apart vak of hok moet staan, mochten we vroeger overal roken. Waar je ook kwam – restaurant, school, werk, openbaar vervoer – mensen waren lekker aan het paffen.

Melkboer, groenteboer en nog veel meer boeren

Havenstraat te Rotterdam in 1950 , melkboer.

Posted by Oud Rotterdam on Monday, 11 April 2016

Er zijn tal van manieren om aan je boodschappen te komen. Langs de supermarkt, een rondje over de markt op de Binnenrotte of in de Afrikaanderbuurt. Of je gaat voor gemak en bestelt online je benodigdheden. Een bestelling plaatsen bij een melkboer, groenteboer of kaasboer zit er niet meer in, maar vroeger deden heel veel Rotterdammers dit. De lokale boer kwam met een kar voorbij, je maakte even een praatje en had je spulletjes in huis. Nostalgie!

Videoband, cd en vinyl

De Plaatboef
Foto: Wouter Vocke

Naar de winkel om te neuzen tussen de vele cd’s. Bij twijfel even de koptelefoon opzetten en luisteren of het iets voor je is. Of helemaal naar de videotheek om een dvd te huren, die je natuurlijk gewoon kopieerde zodat je hem later nog een keer kon kijken. Dat klinkt niet meer echt van deze tijd, hè? Nu zet je binnen een paar seconden Netflix of Spotify aan, maar vroeger was het echt een uitje om naar winkels als de Plaatboef en Videoland te gaan. En natuurlijk zijn er nog genoeg mensen die het nog steeds leuk vinden om zulke dingen te verzamelen.

Muntgeld in parkeerautomaat gooien

parkeermeter parkeren muntgeld
Beeld: ANP

Wat?! Een apparaat waarbij je niet kunt pinnen, maar waar je alleen muntjes in kunt stoppen? Nooit gezien. Alles gaat tegenwoordig via de pinpas of via een betaalapp. Deze parkeermeter, waar je muntjes ingooit, hebben we al jaren niet meer gezien in Rotterdam. Tegenwoordig rijden er auto’s rond met camera’s die je kenteken lezen.

Om 11 uur naar huis na het stappen

Foto: ANP

Vroeger sprak de jeugd af in de kroeg en dan hingen ze daar heel de avond aan de bar. Rond een uur of 11 was het mooi geweest en ging iedereen braaf naar huis. Tegenwoordig is een biertje voor een student niet meer te betalen dus drinkt iedereen een paar drankjes thuis voordat ze op stap gaan. Maar als je eerst nog een beetje aangeschoten wilt worden voordat je de club in duikt dan ga je vaak pas om 11 uur de deur uit. Vroeger kwam je rond die tijd thuis.

Lees ook:

Rotterdamse LP

Yeah yeah yeah! 5 x platenzaken in Rotterdam

Platenzaken vol langspeelplaten, singeltjes, maar ook vaak cassettebandjes en CD’s: ze verdwijnen la...

Toen in Rotterdam: de bizarre stunts van Jackie Chan

Jules Deelder zei ooit: "Rotterdam is niet te filmen, Rotterdam is veel te echt". Daar dacht Jackie ...

Pure clubliefde: met 1500 man per boot naar Lissabon om Feyenoord aan te moedigen

In de jaren '60 deed Feyenoord nog mee op het hoogste niveau van Europa. Feyenoord maakte zichzelf b...
Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

adv.