Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Rotterdam versus Maastricht: 7 redenen waarom wij met gemak winnen

Door Wouter Vocke 13 augustus 2019

Het aftellen is begonnen! Op 30 augustus horen we wie het Eurovisiesongfestival 2020 mag organiseren: Rotterdam of Maastricht. Wat ons betreft is die keuze natuurlijk niet zo moeilijk, maar laten we de twee steden eens naast elkaar leggen. Wint Manhattan aan de Maas, of die ándere stad aan de Maas?

Page 1/8
⟵ swipe swipe ⟶

Internationaal karakter

Maastricht blijft hameren op het feit dat daar ooit een belangrijk Europees verdrag is getekend, en dat het zo lekker dicht bij België en Duitsland ligt. Waarom? Je wil de mensen toch naar Nederland halen, niet naar Duitsland of België? Kom op. Als er één stad in Nederland internationaal is, is het Rotterdam wel. Met de grootste haven van Europa, 175 nationaliteiten die hier wonen, treinen naar Londen en Parijs, bootverbindingen met Engeland én een vliegveld. En alle toeristen, artiesten en delegaties die naar Amsterdam vliegen… Wil je die daarna echt nog 3 uur naar Maastricht laten rijden?

Rotterdam 1 – Maastricht 0

Vlaggenparade

Dit is waarom al die vlaggen op de Boompjes staan

Als je op de Boompjes rijdt kun je er niet omheen: tientallen vlaggenmasten sieren deze verkeersader...

Multicultureel

De promofilmpjes van beide steden wel eens gezien? Waar Rotterdam vooral zichzelf is, en dus lekker rauw en multicultureel, moeten we het in het filmpje van Maastricht alleen maar doen met blanke mensen (we hebben één persoon met een donkere huidskleur geteld) in een soort geromantiseerd beeld van Limburg. Kijk zelf maar.

Rotterdam 2 – Maastricht 0

Skyline

Over internationaal karakter gesproken: oordeel zelf.

Rotterdam 3 – Maastricht 0

Foto: ANP
Foto: Rotterdam Branding/Ossip van Duivenbode

 

Sport

Rotterdam heeft twee clubs in de Eredivisie en één in de Keuken Kampioen Divisie. Je weet wel, die competitie waar MVV uit Maastricht al jaren ploetert. Paardensport, honkbal, hockey, volleybal, tennis – noem maar op: op alle fronten wint Rotterdam het van Maastricht. Dat geeft Rotterdam ook weer het voordeel qua organisatie van grote evenementen. Hallo Marathon, het grootste eendaagse sportevenement van Nederland!

Oké, toegegeven: daar in Zuid-Limburg kun je wel mooi wielrennen. Maar wanneer deed de Tour de France voor het laatst Maastricht aan? Juist.

Rotterdam 4 – Maastricht 0

Lee Towers vs. André Rieu

Maastricht heeft André Rieu, en daar zijn ze maar wat trots op. Mag ook wel, want die vioolvirtuoos speelt heel over heel de wereld met zijn shows. Maar wij hebben Leen Huizer – de zingende kraanmonteur! Speelde meer dan 50 keer Ahoy plat. IN ZIJN EENTJE! De eerste, enige echte Nederlandse crooner die de Amerikaanse shows naar Nederland bracht. Hij heeft geen 60-koppig orkest nodig om oude liedjes te spelen, hij doet het lekker alleen. Heel veel eigen repertoire hebben de twee artiesten niet, maar Leen heeft er altijd nog meer dan die oude man met zijn Straus-coverband. En als het moet, repareert hij ook nog je hijskraan.

Rotterdam 5 – Maastricht 0

Lee Lee Lee!

Ahoy vs. MECC

Rotterdam Ahoy behoeft geen verdere introductie. MECC is groot, maar verder een beetje kil congrescentrum. Voor het Eurovisiesongfestival moet het ook nog eens verbouwd worden, want er zijn geen tribunes zoals in Ahoy.

Ahoy, waar de metro voor de deur stopt, waar met gemak tienduizenden mensen een paar dagen door kunnen brengen (hallo North Sea Jazz en Vrienden van Amstel Live) en waar ook niets aan verbouwd hoeft te worden. Waar met het Junior Songfestival en de MTV Awards (2x) al is bewezen dat een internationaal muziekfeestje prima past. En dan de akoestiek! Die is beroemd in binnen- en buitenland.

Rotterdam 6 – Maastricht 0

Rotterdam Ahoy
Vrienden van Amstel Live in Ahoy | Foto: ANP

Vlaai vs. Kapsalon

Kapsalon

Vlaai, de trots van Limburg en Maastricht – al kun je ook gewoon een vlaai halen op de Meent bij Multivlaai. Best lekker hoor, bij de koffie. Maar kun je dat ook om 4.30 uur ’s nachts halen, als je bent uitgefeest in Ahoy? Echt niet. Een kapsalon kan altijd, en overal. Ons culturele erfgoed! Tegenwoordig ook in vegetarische en vegan variant te krijgen. Kan als lunch, diner, snack en kom, waarom niet als ontbijt na een nachtje doorhalen. De hemelse combinatie van patat, sla, gesmolten kaas, shoarma (geen döner kebab!) en saus. Ook qua calorieën wint de kapsalon het trouwens ruimschoots van de vlaai.

Rotterdam 7 – Maastricht 0

Kapsalon

Voor eens en voor altijd uitgelegd: hier komt de kapsalon écht vandaan

In de rubriek Rotterdamse Mysteries behandelen we iedere week een apart, interessant of opvallend ge...

Eindstand

7-0 voor Rotterdam. ZEVEN NUL. Zeven redenen waarom Rotterdam stukken beter, toffer en meer geschikt is dan Maastricht. We kunnen nog wel even doorgaan. Het aantal inwoners bijvoorbeeld. Of de gemiddelde leeftijd van de toeristen. Het aantal clubs en café’s. Die vreemde taal die ze daar spreken. Maastricht is wel stukken ouder dan Rotterdam, touché. En het enige andere waar Maastricht ons mee zou kunnen verslaan is het aantal restaurants met Michelinsterren. Maar daar komt de gemiddelde Eurovisionfan niet voor, toch? Wel om mee te zingen in een gaybar met Lee Towers, om daarna een kapsalon te halen.

Regenboogzebra in Rotterdam

Gaybars in Rotterdam: van stomende darkrooms tot billen shaken op Beyoncé

Gaybars zijn er niet alleen voor de gays, maar ook voor de gay-aanhang. Maar de ene gaybar is de and...

Geen grap: Eurovisiesongfestival of niet, Madonna komt Rotterdam niet in!

Video: dit vinden Rotterdammers van het Eurovisiesongfestival

Eurovisiesongfestival: Rotterdam levert het bidbook in en wij waren erbij! (VIDEO)

5 redenen waarom het Eurovisie Songfestival naar Rotterdam komt

Page 1/8
⟵ swipe swipe ⟶

adv.