5 opmerkelijke weetjes uit de Rotterdamse geschiedenis

Door Wouter Vocke 9 februari 2019

Als rasechte Rotterdammer ken jij de stad natuurlijk als je broekzak. Maar weet je ook een paar van de opmerkelijkste (geschiedenis)feitjes van Rotterdam? We spijkeren je kennis even bij, heb jij weer wat leuks te vertellen op een verjaardag. Klik hier voor 9 andere opmerkelijke feitjes!

<< < Pagina 1 / 5 >
⟵ swipe swipe ⟶

Hoeveel bomen?

Rotterdam niet groen, you say? Door de Tweede Wereldoorlog en de zakkende bodem staan er niet veel oude bomen, maar toch staat er een behoorlijk aantal in de stad: zo’n 600.000! Van straatbomen, parkbomen tot echte monumentale bomen.

boomschors plataan
Boom buiten bij het kantoor van indebuurt Rotterdam | Foto: Wouter Vocke

Ooit zaten er bijen op het stadswapen

Het wapen van Rotterdam is groen-wit-groen met een gravenkroon en een paar Vlaamse en Hollandse leeuwen. Maar wist je dat er ooit ook bijen op zaten? Tijdens de Franse bezetting – je weet wel, toen Napoleon in het Schielandshuis sliep – werden er drie bijen aan het wapen toegevoegd.  Dit toonde aan dat de stad tot de eerste klasse van de ‘bonne villes de l’empire’ behoorde: dit was de Franse aanduiding voor goede steden van het Rijk. Steek die maar in je broekzak! En om het feest compleet te maken werd er ook nog een (Franse) adelaar bovenop gezet.

Feyenoord Kampioen

Waarom zijn de kleuren van Rotterdam groen-wit-groen?

In de rubriek Rotterdamse Mysteries behandelen we iedere week een apart of opvallend gegeven uit de ...

Plataan op de Westersingel

Wist je dat die mooie plataan midden op de Westersingel meer dan 130 jaar oud is? In de jaren ’60 is de boom, aka de Breitenbach plataan, een stukje verhuisd en in de jaren ’90 heeft hij zijn eigen ‘eilandje’ gekregen omdat de grond weg dreigde te zakken.

Westersingel
De Breitenbach-plataan midden op de Westersingel | Foto: Wouter Vocke

Zoveel bruggen heeft Rotterdam

Iedereen kent de Willemsbrug en de Erasmusbrug wel, en als je even je best doet kom je misschien wel tot tien bruggen. Maar Rotterdam heeft maar liefst 73 bruggen! Dat is nog best wel een aantal, vinden wij. Van de Wijnbrug tot de Regentessebrug: ze tellen allemaal mee.

De Hef gaat open en dicht tijdens open monumentendag 2018 rotterdam
Foto: Claire Droppert

Feyenoord de club van rood en wit?

Feyenoord speelt in de beroemde rood-witte shirts. Maar wist je dat de club na de oprichting in juli 1908 heel andere kleuren had? De eerste shirts waren rood met blauwe mouwen en witte broeken. Zeg maar een beetje als West Ham United of Aston Villa. De club heette in het begin trouwens ook anders: Wilhelmina. Ze veranderden nog een paar keer van naam en van kleur, en pas in 1912 gingen ze in rood en wit spelen. Toen veranderde de naam ook officieel in Rotterdamsche Voetbal Vereeniging Feijenoord.

Een replica van het ‘Feyenoordshirt’ uit 1908

Lees ook:

Het Schielandshuis

9 x de opmerkelijkste weetjes uit de Rotterdamse geschiedenis

Als rasechte Rotterdammer ken jij de stad natuurlijk als je broekzak. Maar weet je ook een paar van ...
<< < Pagina 1 / 5 >
⟵ swipe swipe ⟶

adv.