Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

10 x onmogelijke straatnamen in Rotterdam

Door Wouter Vocke 8 augustus 2020

‘Hoe zegt u?’ Niet iedereen woont in de Klaproosstraat of op de Bergweg. Er zijn genoeg mensen die hun straatnaam drie keer moeten zeggen als iemand vraagt waar ze wonen. We feel you! We hebben een paar onmogelijke Rotterdamse straatnamen voor je gevonden. Of nou ja onmogelijk… Ze zijn op zijn hoogst ‘bijzonder’, zullen we maar zeggen.

Heb je ook een mooie gevonden? Of woon je zelf in zo’n straat? Tip de redactie!

Pagina 1/11
⟵ swipe swipe ⟶

Burgemeester Le Fèvre de Montignylaan

Iedereen uit Hillegersberg zal deze mooie, lange laan kennen. Een handige short cut als de Molenlaan weer eens vaststaat. Maar de rest van de Rotterdammers die niet zo bekend zijn in Hillegersberg zullen even drie keer moeten lezen. Hij past niet eens op Google Maps, kijk maar!

Alida Tartaud-Kleinstraat

Alida Johanna Maria Tartaud-Klein (1873 – 1938) was een Nederlandse toneelactrice en haar naam leeft onder andere voort in de wijk Prinsenland. Een lekkere tongbreker – en je moet hem ongetwijfeld een keer herhalen als iemand om je adres vraagt.

Jean Sibeliusstraat

Deze Finse componist (1865-1957) zal ongetwijfeld mooie dingen hebben gemaakt, maar hij is niet zo bekend als pak ‘m beet Mozart of Beethoven. En hij is ook een stuk moeilijker te spellen…

Jean Sibeliusstraat

Mechtildisstraat

We gaan weer even van Zevenkamp naar Prinsenland. De Mechtildisstraat is ook niet echt je alledaagse straatnaam! Het Zuster Haaijerplantsoen dat ernaast ligt trouwens ook niet.

mechtildisstraat

Waldeck-Pyrmontlaan

Klinkt chique – en dat is het ook. Midden in Kralingen vinden we de Waldeck-Pyrmontlaan, vernoemd naar het voormalige vorstendom Waldeck-Pyrmont. Emma, de moeder van koningin Wilhelmina, kwam er vandaan.

waldeck-pyrmontlaan

Prometheusstraat

Tenzij je bekend bent met de Griekse mythologie, zegt deze naam je misschien niet zoveel. De correcte uitspraak is trouwens pro--thuis, niet prome-thé-us. Maar als je aan iemand aan de telefoon wil uitleggen waar die pizza bezorgd moet worden, moet je het waarschijnlijk spellen.

Prometheusstraat

Max Woiskistraat

Klinkt als een Poolse verzetsstrijder, maar niets is minder waar! Deze straat in Zevenkamp is vernoemd naar een Surinaamse zanger genaamd Max Woiski Sr. (1911-1981).

max woiskistraat

Georges Rouaulthof

Zeg je Fauvisme en Expressionisme, dan zeg je Georges Rouault (1871-1958). Niet? Geeft niet hoor, wij moesten hem ook even opzoeken. Collega en tijdgenoot Henri Matisse vinden we een straat verder, die is iets bekender. Ernaast ligt het Othon Frieszpad, ook al zo’n lekkere naam. Maar niet zo mooi als de Laan van Avantgarde en de Laan van het Magisch Realisme. Allemaal in Nesselande.

georges rouaulthof

Bernard de La Faillebocht

Beste Bernard was schout en secretaris van Schiebroek van 1778 tot 1795. Nu kennen we hem vooral van een heuse bocht – met een lastige naam.

bernard de la faillebocht

A. Noordewier-Reddingiuslaan

Tot slot gaan we weer even naar Prinsenland… Wat dachten ze toen ze daar een stratenplan maakten? Zo veel mogelijk lange namen van relatief onbekende Nederlanders maken? Vlakbij de Riet Blom-Mouritsstraat, Riet Hof-Brouwerstraat en de Alida Tartaud-Kleinstraat vinden we de A. Noordewier-Reddingiuslaan. Da’s een hele mond vol!

Daar in de buurt hebben we ook nog de Hermine Moquettestraat, het Josine Simons-Meespad, Coba Kellingpad, de Marie van Eijsden-Vinkstraat, M.C. Grimberg-Huijserstraat en de Mary Zeldenrust-Noordanuslaan. En dit was maar een kleine greep uit de collectie van moeilijke straatnamen in Prinsenland!

a noordewier reddingiusstraat

Lees ook:

Hoe zegt u? 8 x onmogelijke straatnamen in Rotterdam

‘Hoe zegt u?’ Niet iedereen woont in de Klaproosstraat of op de Bergweg. Er zijn genoeg mensen die h...
Skyline Rotterdam

Van Rotjeknor tot Roffa: 9 x bijnamen van Rotterdam

Dus jij vindt jezelf een echte Rotterdammer? Dan ken je ook vast wel deze bijnamen van Rotterdam. Ja...
Tulastraat Rotterdam Simao

Simão is trots: hij bedacht deze (mooie!) straatnamen voor een nieuwe wijk in Charlois

Wist je dat je bij de gemeente suggesties kan doen voor straatnamen? Je hoeft alleen maar een mailtj...
Kabouter Buttplug

Van potlood naar buttplug: doe de Rotterdamse bijnamen-quiz!

Bijnamen: wij Rotterdammers zijn er gek op. Weet je nog? Het vorig jaar hebben we een paar bekende b...
Pagina 1/11
⟵ swipe swipe ⟶

adv.