Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Wie of wat was Wollefoppen – waar een straat, weg, pad én park naar zijn genoemd?

Door Wouter Vocke 13 november 2019
De ene straatnaam klinkt logischer dan de andere. Wij gaan wekelijks op zoek naar de oorsprong van bekende en minder bekende Rotterdamse straatnamen – een spin off van onze rubriek mysteries zou je het kunnen noemen. Deze week gaan we naar de Wollefoppenweg in Rotterdam. Welke straat moeten we hierna uitpluizen? Mail ons!
Arnoud stuurde ons een  mailtje: “Waar komt de straatnaam Wollefoppenstraat of Wollefoppenweg vandaan?” Is ook best een aparte naam, natuurlijk: Wollefoppen. En ze liggen niet echt vlak bij elkaar! De Wollefoppenweg loopt tussen Zevenkamp en Nesselande en de Wollefoppenstraat ligt in Kralingen. Wij zijn op onderzoek uitgegaan.

Wollefoppenpolder

De naam ‘Wollefoppen’ verwijst naar een oud ambacht (stuk land) en oude polder met de naam Wollefoppen. In 1297 (!) is er al sprake van ’14 morgen’ land in de polder Wolffhoep. Weet je nog? Een ‘morgen’ is een oude oppervlaktemaat, iets kleiner dan een hectare. Weet je ook meteen hoe de wijk 110-Morgen aan zijn naam komt. Anyway, naast ‘Wolffhoep’ in de dertiende eeuw kwam later ook nog eens de naam ‘Wolfhoppen’ voor.

Wolf en Foppe?

Zeker weten doen we het niet, want er zijn namelijk geen keiharde bewijzen, maar over het algemeen wordt aangenomen dat ene Wolf Foppen een van de oudste eigenaars van dit stuk land was. Misschien was hij de eerste bedijker van de polder? We zullen het nooit weten. In oude bronnen komen zowel de voornamen Wolf en Foppe voor, dat weer verbasterd is tot Wollefoppen. Zo zie je maar weer, Rotterdam (en de gebieden er omheen) zijn een stuk ouder dan je soms denkt. Zó oud in ieder geval, dat niemand eigenlijk precies weet naar wie een straat en een weg zijn vernoemd.

Wollefoppenpark

Naast een straat en een weg is er ook nog een Wollefoppenpad (Nesselande) en een Wollefoppenpark. Dit flinke stuk groen vind je tussen Zevenkamp en Oud Verlaat – dit is ook de plek waar de thuishaven van voetbalclub XerxesDZB is.
Wist je trouwens dat het Stadsarchief Rotterdam een app én een mooie nieuwe site heeft waarin je de herkomst van elke straatnaam in Rotterdam kunt opzoeken? Maar dat niet alleen, je kunt er ook met al je vragen over straatnamen terecht. Supertof!

Lees ook:

Metro

Zo komt de Zevenhuissteeg aan zijn naam

De ene straatnaam klinkt logischer dan de andere. Wij gaan wekelijks op zoek naar de oorsprong van b...
Antwerpse Hoofd

Nooit geweten! Zo komt het Antwerpse Hoofd op het Noordereiland aan zijn naam

De ene straatnaam klinkt logischer dan de andere. Wij gaan wekelijks op zoek naar de oorsprong van b...

Grappig! Daarom heet deze straat Keerweer

Daarom heet het Graze Weitje in IJsselmonde zo

Zo komt het oudste stadspark van Rotterdam aan zijn naam

Daarom heet deze straat Avenue Concordia

Daarom heet deze straat de Drievriendenstraat

Straatnaam verklaard: zo komt de Noordschans aan zijn naam

adv.