Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Weer wat geleerd! Daarom heet de Lijnbaan zo

Door Wouter Vocke 11 december 2019

De ene straatnaam klinkt logischer dan de andere. Wij gaan wekelijks op zoek naar de oorsprong van bekende en minder bekende Rotterdamse straatnamen – een spin off van onze rubriek mysteries zou je het kunnen noemen. Deze week gaan we naar de Lijnbaan in Rotterdam. Welke straat moeten we hierna uitpluizen? Mail ons!

Als je gaat winkelen in Rotterdam kun je er niet omheen: de Lijnbaan. Op 26 juni 1951 werd deze naam toegekend door de burgemeester aan de nieuwe straat. Deze voetgangers-only winkelstraat uit de jaren ’50 was zijn tijd ver vooruit, maar de naam is heel oud! Wat is dat, zo’n ‘lijnbaan’?

Touwslagerij

In de 17e eeuw lag er midden in de stad een touwslagerij, ook wel lijnbaan genoemd. In veel havensteden komen deze namen voor, het heeft dan ook alles met de scheepvaart te maken. Eeuwenlang werd touw op dezelfde manier met de hand gemaakt door vezels in elkaar te draaien – op banen tot wel 300 meter lang.

Op 23 augustus 1666 werd door de koopman Jean Hennequin aan het stadsbestuur het verzoek gericht om een overdekte lijnbaan te maken, waar ’s zomers en ’s winters gewerkt zou kunnen worden. Op 14 maart 1667 werd het stuk land afgestaan dat liep van de Coolscheweg of Binnenweg tot de Kruiskade. Die Jean leeft ook nog voort in hartje Rotterdam: het straatje achter de Bijenkorf (parallel aan de Lijnbaan) heet Hennekijnstraat.

Lijnbaan
Foto: Ossip van Duivenbode

Al in 1671 was er een laan op deze plaats die bekendstond als Lijnbaanslaan. Later werd deze laan omgedoopt tot Lijnbaanstraat. De Lijnbaan zoals we die vandaag de dag kennen ligt iets westelijker dan de oude Lijnbaanstraat – daar ligt nu ongeveer de Hennekijnstraat.

Korte Lijnbaan

Wist je dit? De Korte Lijnbaan – dat stuk Lijnbaan die haaks op de Lijnbaan ligt tussen het Stadhuis en Karel Doormanstraat – heette ooit Crispijnlaan. Sint Crispijn was de naam van een herberg die in de 18e eeuw op die plek stond. Vóór het bombardement van 14 mei 1940 lag in deze buurt ook al de Crispijnlaan, deze liep van de Kruiskade naar de Binnenweg.

Winkelen
© indebuurt Rotterdam

Na de oorlog werd de naam Crispijnlaan gegeven aan die zijtak van de Lijnbaan. Het was trouwens maar van korte duur, de Crispijnlaan bestond van 1951 tot 1952 – toen werd ‘ie alweer omgedoopt in Korte Lijnbaan. De Crispijnstraat bestaat nog wel: dat is het zijstraatje vlakbij Binnenwegplein en Oude Binnenweg waar een parkeergarage zit.

‘Baan’

We hebben nóg een straat in Rotterdam die is genoemd naar een oude lijnbaan: de Baan in het Witte de Withkwartier. Deze straat die vlakbij Leuvehaven en Schiedamsedijk ligt is vernoemd naar de lijnbaan die hier rond 1620 lag. Hier stond ook ooit een ‘Baenhuys’, waar al dat touw werd opgeslagen. En in Kralingen, vlakbij de Oostzeedijk, vinden we ook een straat naar dit oude ambacht is vernoemd: de Touwslagersstraat.

Wist je trouwens dat het Stadsarchief Rotterdam een app én een mooie nieuwe site heeft waarin je de herkomst van elke straatnaam in Rotterdam kunt opzoeken? Maar dat niet alleen, je kunt er ook met al je vragen over straatnamen terecht. Supertof!

Lees ook:

Wie of wat was Wollefoppen – waar een straat, weg, pad én park naar zijn genoemd?

De ene straatnaam klinkt logischer dan de andere. Wij gaan wekelijks op zoek naar de oorsprong van b...

Grappig! Daarom heet deze straat Keerweer

De ene straatnaam klinkt logischer dan de andere. Wij gaan wekelijks op zoek naar de oorsprong van b...

Aha! Daarom heten deze straten in Charlois zo

De ene straatnaam klinkt logischer dan de andere. Wij gaan wekelijks op zoek naar de oorsprong van b...

Daarom heet deze straat Avenue Concordia

De ene straatnaam klinkt logischer dan de andere. Wij gaan elke week op zoek naar de oorsprong van b...

adv.