Zo is Zevenkamp aan zijn naam gekomen

Door Wouter Vocke 20 april 2019

We kregen een vraag via de mail binnen van Tineke: “Zelf woon ik in het woongebouw ‘De Sevencamp’ in de wijk Zevenkamp. Ik heb zelf al eens geprobeerd te achterhalen hoe ons gebouw aan z’n naam is gekomen maar krijg geen duidelijkheid. Kunt u mij helpen?” Tuurlijk Tineke! Doen we gewoon.

Het is een van die lekkere jaren ’70 en ’80 wijken in Prins Alexanderpolder: Zevenkamp. Wij kennen de zevenkamp vooral van het atletiek (oftewel de Heptatlon voor vrouwen: 100m horden, hoogspringen, kogelstoten, 200m hardlopen, verspringen, speerwerpen en 800m hardlopen), maar heeft de Rotterdamse wijk daar iets mee te maken? Nou, nee.

Zevenhuizen

Tot eind jaren ’70 hoorde het grondgebied waar nu Zevenkamp ligt niet eens bij Rotterdam, maar bij – en daar komt de link al – de gemeente Zevenhuizen. Het was voornamelijk drassig land, waar weinig te beleven was.

Het Nederlandse woord ‘kamp’ heeft een hoop betekenissen, en één ervan betekent zoiets als ‘open veld in het landschap’. Een kamp kan ook een akker zijn, in een verder onontgonnen gebied. In de Wollefoppenpolder (zo heette de polder namelijk) die bij Zevenhuizen hoorde, lagen een paar van dit soort akkers. Één en één is twee, of zeven in dit geval, en het land dat bij Rotterdam ging horen werd ‘zevenkamp’ gedoopt. Of er trouwens echt zeven akkers lagen hebben we niet kunnen achterhalen.

Zevenkamp
Bron: Google Maps

Grondruil

Wanneer dit was? In 1978. Door een grondruil tussen Rotterdam, Capelle aan den IJssel en Zevenhuizen kwam het stuk land van ongeveer 220 hectare in Rotterdamse handen. De Zevenhuizerplas werd uitgegraven en met dat zand werd het polderlandschap opgespoten. Hierdoor werd het mogelijk om de slappe, drassige grond te bebouwen. Op 30 maart 1979 werd begonnen met de bouw van de eerste huizen.

Sevencamp

Op de vraag van Tineke wat ‘Sevencamp’ betekent kunnen we duidelijk zijn: dit is gewoon een woordspeling. Althans, dat gokken we dan maar. We hebben het gevraagd aan iemand van de woon- en zorginstelling Laurens (waar het gebouw uit 1989 van is) maar die kon ons ook geen duidelijkheid verschaffen. Als de woorden zeven en kamp letterlijk vertaald worden naar het Engels krijg je Sevencamp. The Sevencamp had dan eigenlijk iets correcter geweest, maar De Sevencamp bekt eigenlijk prima. Geinig toch? Heptatlon klinkt ook weer zo…

Bron: Laurens Wonen

Mysterie opgelost

Zit jij ook al tijden met een Rotterdams Mysterie? Wil je weten waarom iets zo heet of wat dat ene bouwwerk daar nou doet? Mail ons, dan gaan we er alles aan doen om het voor je uit te zoeken.

Lees ook:

Prins Alexanderpolder

Van station Alexander tot Alexandrium: naar wie is de Alexanderpolder genoemd?

In de rubriek Rotterdamse Mysteries behandelen we iedere week een apart, interessant of opvallend ge...

Wie was Aelbrecht, de man achter de Aelbrechtskade?

Waar komen die stenen leeuwen op de Maasboulevard vandaan?

Waarom hoort Hoek van Holland eigenlijk bij Rotterdam?

Tussen de flats en het groen: wonen in Ommoord is lang zo gek niet

Meer over

Mysteries

adv.