Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Wie was Aelbrecht, de man achter de Aelbrechtskade?

Door Wouter Vocke 13 april 2019

Uitzoeken waar Rotterdamse straatnamen vandaan komen: we zijn er dol op. En boffen wij even! We kregen weer een leuke lezersvraag binnen.

Narda Stip-Muus stuurde ons een e-mail:

Ik ben geboren aan de Aelbrechtskade. Nu heb ik nog een oude foto van vroeger, dat de pandjes aan het water stonden en dat zo de tonnen met verf van het schip de winkel in konden rollen. Maar waarom heet hij Aelbrechtskade, is dat genoemd naar een beroemd iemand uit de scheepvaart? 

Tijd om op onderzoek uit te gaan, dus!

Albrecht van Beieren

De straat is vernoemd naar Albrecht van Beieren (1336-1404), graaf van Holland en Zeeland, Graaf van Henegouwen en Hertog van Beieren-Straubing. Ook wel Aelbrecht, Aalbrecht of Adelbertus (ja, echt) genoemd. De beste man was dan wel geboren in München, maar behoorlijk verwikkeld in verschillende twisten in de Nederlanden. Moorden, huwelijken, maîtresses, ruzie met familieleden, oorlog voeren – een soort Game of Thrones in het echie. Zo belegerde hij bijvoorbeeld Delft en ondernam hij veldtochten naar Friesland en Dordrecht.

Schie

Maar hij deed ook best wat goede dingen. Een belangrijk dingetje was bijvoorbeeld dat Den Haag onder zijn bewind behoorlijk groeide van een dorpje tot een stad. Daar overleed hij uiteindelijk en werd hij ook begraven, bij het Binnenhof. Maar waarom is er in Rotterdam dan zo’n grote kade naar hem vernoemd? En dat niet alleen; in Rotterdam vinden we ook nog een Aelbrechtsstraat, Aelbrechtsplein, Aelbrechtskolk, een Aelbrechtsbrug en Aelbrechtssluis.

Nou, een van de ‘goede’ dingen die Albrecht (of Aelbrecht, dus) deed: in 1389 gaf hij aan de stad Delft toestemming om de Delfshavense Schie te graven. Delfshaven was de haven van Delft, en om te concurreren met Schiedam en Rotterdam werd er gewoon even een kanaal tussen die twee steden doorgegraven. Daar hebben we samen met indebuurt Delft nog een keer een mysterie aan gewijd 🙂

‘Oostschiekade’

Voordat Delfshaven bij Rotterdam werd gevoegd (in 1886) heetten de Aelbrechtskade en Aelbrechtskolk Oostschiekade en Kolk. In het centrum van Rotterdam was al een Kolk, dus dat werd te verwarrend. Bij gemeentelijk besluit werden de namen dus aangepast.

Aelbrecht is niemand uit de scheepvaart dus – we betwijfelen of ‘ie zelfs ooit wel eens een keer een schip van binnen heeft gezien. Maar hij heeft wel zijn eigen kade en brug.

Mysterie opgelost

Zit jij ook al tijden met een Rotterdams Mysterie? Wil je weten waarom iets zo heet of wat dat ene bouwwerk daar nou doet? Mail ons, dan gaan we er alles aan doen om het voor je uit te zoeken.

Lees ook:

Waarom hebben we eigenlijk een Oude en een Nieuwe Binnenweg?

In de rubriek Rotterdamse Mysteries behandelen we iedere week een apart of raar gegeven uit de stad....

Hoe komt de Lage Erfbrug aan zijn naam?

Wist je dit? Delft had ooit een ‘kolonie’ in Rotterdam

Meer over

Mysteries

adv.