Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zeg, wat is nou het oudste gebouw in Rotterdam?

Door Wouter Vocke 5 oktober 2019

In de rubriek Mysteries behandelen we iedere week een apart of raar gegeven uit de stad. Zo vroegen we ons ook af: wat is eigenlijk het oudste gebouw van de stad?

In Rotterdam vind je geen kloosters, hofjes en grachtenpanden, wel een hoop hoogbouw met veel glas, beton en staal. Maar Rotterdam is wel degelijk hartstikke oud, al sinds de 9e eeuw wonen er hier mensen en in 1340 kreeg de stad stadsrechten. Wat is dan het oudste gebouw in Rotterdam? We hebben drie kandidaten voor je, en (verrassing!) het zijn allemaal kerken.

Laurenskerk

Laurenskerk

In het centrum is het niet zo moeilijk vast te stellen wat het oudste gebouw is, want daar is maar één kandidaat: de Grote- of Sint-Laurenskerk, vernoemd naar de beschermheilige van de stad: Laurentuis. Die werd gebouwd tussen 1449 en 1525 en was het eerste stenen gebouw van Rotterdam. Het is dankzij het bombardement van 14 mei 1940 (waarin het flink werd beschadigd) het enige overgebleven gebouw uit het middeleeuwse centrum. Het is ook meteen het grootste kerkgebouw van Rotterdam.

Hillegondakerk

Wist je dat Hillegersberg echt super oud is? De oudste oorkonde die bekend is over Rotta, de voorloper van Rotterdam, komt uit het jaar 1028. In die oorkonde is sprake van een schenking aan de ‘kerk van Rotta’ in 1025, en met die kerk wordt de kerk van Hillegersberg bedoeld. Hillegersberg wordt zelfs al in een oorkonde uit 993 genoemd. De Hillegondakerk (genoemd naar de reuzin Hillegonda) in Hillegersberg is dus de oudste kerk van Rotterdam, en daarmee ook meteen het oudste gebouw van de stad. Het is niet exact vast te stellen hoe oud de kerk is, we weten wel zeker dat de kerk in 1426 werd verwoest tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten. Het gebouw in zijn huidige vorm stamt ongeveer uit 1500.

Pelgrimvaderskerk

Midden in het historische, door de Tweede Wereldoorlog gespaarde Delfshaven staat aan de Aelbrechtskolk de Oude of Pelgrimvaderskerk. De oorsprong van de kerk is de rooms-katholieke Anthoniuskapel, die in 1417 is gebouwd. In 1574 werd de kerk ‘omgebouwd’ tot protestantse kerk. De gevel stamt weer uit 1761, toen de kerk verbouwd werd. Door verbouwingen en aanpassingen door de eeuwen heen zijn eigenlijk alleen de pilaren in de kerk nog uit de 15e eeuw. Waarom het Pelgrimvaderskerk genoemd wordt? Omdat de Pilgrim Fathers in 1620 naar Amerika vertrokken vanuit Delfshaven, met een tussenstop in Engeland. In deze kerk hebben zij hun laatste dienst gehad. Voor Amerikaanse toeristen is deze kerk dus een must see in Rotterdam. Al hoorde het oorspronkelijk bij Delft!

Dus, welke nou?

Laurenskerk

De Hillegondakerk werd ergens in de 10e eeuw gebouwd staat er ongeveer sinds 1500 zo bij. Maar Hillegersberg is pas sinds 1941 onderdeel van Rotterdam. De oude kerk in Delfshaven stamt uit 1417 en zoals we hem in deze vorm kennen uit 1761. De zelfstandige gemeente Delfshaven werd echter pas in 1886 geannexeerd door Rotterdam. In dat opzicht zou je dus kunnen zeggen dat de Sint Laurenskerk uit 1525 het oudste gebouw van de stad is. Zitten wij er helemaal naast en denk je dat je een ouder gebouw kent in Rotterdam? Let us know!

Lees en bekijk ook:

Het Schielandshuis

9 x de opmerkelijkste weetjes uit de Rotterdamse geschiedenis

Als rasechte Rotterdammer ken jij de stad natuurlijk als je broekzak. Maar weet je ook een paar van ...
De Hef gaat open en dicht tijdens open monumentendag 2018 rotterdam

5 opmerkelijke weetjes uit de Rotterdamse geschiedenis

Als rasechte Rotterdammer ken jij de stad natuurlijk als je broekzak. Maar weet je ook een paar van ...
Jimi Hendrix

6 x opmerkelijke weetjes uit de Rotterdamse geschiedenis

Als rasechte Rotterdammer ken jij de stad natuurlijk als je broekzak. Maar weet je ook een paar van ...
Uitzicht vanaf de Laurenskerk

Video: zo spectaculair is het uitzicht vanaf de Laurenskerk

Het is weer lente, en dat betekent dat de toren van de Laurenskerk weer open is voor publiek. Wat ze...

Van Hillegonda tot Hildegard: hoe komt Hillegersberg aan haar naam?

Wist je dit? Rotterdam heeft een beschermheilige en dit is ‘m

Hip, historisch en ook nog lekker rauw: Delfshaven heeft het allemaal!

adv.