Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Wat is er eigenlijk Spaans aan de Spaanse Polder?

Door Wouter Vocke 30 mei 2020

In de rubriek Rotterdamse Mysteries behandelen we iedere week een apart, interessant of opvallend gegeven uit de stad. Wie Zwart Jan was bijvoorbeeld. Of waarom de vlag van Rotterdam groen met wit is. En weet je waarom die poort bij de loempiakraam op de Lijnbaan er staat? Wij hebben het voor je uitgezocht. Deze week: wat is er Spaans aan de Spaanse Polder?

Het zijn van die levensvragen waar je mee kunt zitten: wat is er Spaans aan de Spaanse Polder? Ligt het werk er stil tussen twee en vijf? Schijnt de zon er vaker, of is er iets anders aan aan de hand wat die polder zo Spaans maakt?

Spangense Polder

Er is niks, nada, noppes Spaans aan die polder. Het antwoord is vrij simpel: dit bedrijvenpark is vernoemd naar de Spangense polder. Die polder werd in de volksmond vroeger zo vaak tot ‘Spaanse polder’ verbasterd, dat het uiteindelijk de officiële naam werd.

Spaanse Polder

De Spange

Spangen is op zijn beurt weer vernoemd naar het riviertje de Spange, vlakbij Overschie. Al in de 13e eeuw stond hier een versterkte woontoren, die tijdens de Hoekse en Kabelauwse twisten (1350-1490) flink werd beschadigd. Philips van Spangen bouwde op deze plek in de 14e eeuw een nog groter kasteel. Maar weer later tijdens diezelfde twisten, in 1426, werd het kasteel volledig verwoest.

Kasteel van Spangen

Philips II van Spangen bouwde hier in 1443 een nieuw kasteel. Dit bleef een tijdje staan, tot een bende hooligans uit Delft het kasteel in 1572 verwoestte. In 1574 deden de Spanjaarden het nog eens dunnetjes over: die lieten niets meer over van het kasteel en staken het in brand, zodat niemand het kon bezetten.

Historische kaar Rotterdam
De Spangense polder wordt in dit kaartje uit 1611 al ‘Spaense polder’ genoemd. De resten van het kasteel (‘Thuis te Spange’) staat er ook nog op

In 1920 werd begonnen met het ontpolderen van de Spangense polder, de resten van het kasteel stonden er toen nog gewoon. In 1941 zijn ze nog goed onderzocht en in kaart gebracht, waarna ze werden verwijderd omdat op die plek de Bornissehaven werd aangelegd.

Monumenten en prijzen

En jij dacht dat de Spaanse Polder een lelijk, betonnen stuk Rotterdam was waar je regelmatig in de file naast staat? Think again! Er staan zelfs monumenten. De rolbrug uit 1882 over de Schiedamse Schie bijvoorbeeld, een van de laatste in zijn soort. Maar het bekendste gebouw in de Spaanse Polder is natuurlijk de schitterende Van Nellefabriek, een rijksmonument uit 1929. En in 2011 is het door Menzis uitgeroepen tot beste bedrijventerrein van Nederland in de categorie Economie. Steek die maar in je zak!

Mysterie opgelost!

Zit je zelf ook al tijden met een Rotterdams mysterie? Is je iets opgevallen in de stad en wil je weten wat of waarom dat is? Laat het ons weten, dan gaan wij er alles aan doen om dit mysterie te ontrafelen.

Meer over

Mysteries

adv.