Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Wat is de ‘vest’ in Schiedamse Vest eigenlijk?

Door Wouter Vocke 30 november 2019

In de rubriek Mysteries behandelen we iedere week een apart of raar gegeven uit de stad. Deze keer vroegen we ons af wat de de ‘vest’ in Schiedamse Vest eigenlijk is.

We hebben hier geen grachten, maar wel straten, lanen, singels, havens en kades. Er liggen wegen, paden, vlieten, vaarten en veren én zelfs een avenue in Rotterdam – maar ook een vest! De Schiedamse Vest. Wat is dat eigenlijk? En waarom ligt die straat nou juist dáár?

Veste

Een vest (of veste) is een water rond een binnenstad, vaak een overblijfsel van de middeleeuwse verdedigingsgracht. In veel Nederlandse steden zie je dit nog mooi, denk aan Brielle of Willemstad. Rotterdam had dit ook ooit! Eind 16e eeuw werd er een veste gegraven vlak naast de Schiedamsedijk: de Schiedamse Vest, dus.

Rotterdam in 1652 met omcirkeld de Schiedamse Vest.

De aanleg hiervan werd vooral besloten nadat de Spanjaarden Rotterdam waren binnengevallen. Dat was bij de Oostpoort, waar tegenwoordig Oostplein ligt. Maar nu lag er ook een mooi verdedigingswerk ten westen van de stad, van waaruit je de vijand (of Schiedammers) al vanuit de verte aan zag komen.

Schotsedijk

Fun fact: in de zeventiende en achttiende eeuw werd de Schiedamsedijk ook wel Schotsedijk genoemd, vanwege het grote aantal Schotten dat zich rond die dijk had gevestigd (en zich daar laveloos dronk). Een Schotse kerk vind je waarschijnlijk daarom nu nog steeds daar in de buurt: op de Schiedamse Vest 121.

Gedempt

De Schiedamsesingel tussen Binnenweg (er was toen nog geen ‘oude’ of ‘nieuwe’) en Witte de Withstraat werd rond 1900 gedempt. Tot 1930 heette dit gedeelte Schiedamsevest, maar niet lang daarna sprak men van de Schiedamsesingel. De demping van het resterende gedeelte volgde in 1940, we hoeven niet uit te leggen waarom. In 1949 werd de naam Schiedamse Vest gegeven aan het stuk van de Schiedamsesingel tussen Binnenweg en Witte de Withstraat. Vandaag de dag grenst het aan de Westblaak, het stuk van Westblaak naar Binnenweg is gewoon opgegaan in Coolsingel.

Lees ook:

schiedamse vest

6 x eten uit alle windstreken op de Schiedamse Vest

De Schiedamse Vest ligt midden in de stad, vanaf Blaak en de Coolsingel loop je er zo op. De straat ...

Waarom hebben we eigenlijk een Oude en een Nieuwe Binnenweg?

In de rubriek Rotterdamse Mysteries behandelen we iedere week een apart of raar gegeven uit de stad....

Waarom staat er een Noorse kerk in Rotterdam?

Rotterdamse Mysteries: waar is Monsieur Jacques gebleven?

Wie was Zwart Jan, waar een hele straat naar is vernoemd?

Meer over

Mysteries

adv.