Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Waarom zijn het asfalt en de lampen van de Maastunnel eigenlijk geel?

Door Wouter Vocke 14 december 2019

In de rubriek Mysteries behandelen we iedere week een apart of raar gegeven uit de stad. Nu vroegen we ons af: waarom is de Maastunnel van binnen eigenlijk helemaal geel? 

Sinds ‘ie weer open is maken we weer massaal gebruik van de oudste tunnel van Nederland: de Maastunnel. Maar, als er zo lang gerenoveerd is, waarom is er dan geen moderne (lees: witte) verlichting? En waarom is het wegdek niet gewoon zwart? Daarvoor moeten we terug in de tijd.

Gele klinkers

Het heeft er eigenlijk alles mee te maken dat de Maastunnel een Rijksmonument is, en aan een Rijksmonument mag je niet teveel sleutelen. Toen de Maastunnel in 1942 klaar was, lagen er gele klinkers in de tunnel, wist je dat? Deze klinkers bleven meer dan 20 jaar liggen! Tot het wegdek in 1965 zó beschadigd was, dat de bestrating werd vervangen door grijs asfalt.

Nu de tunnel flink wordt gerenoveerd en gerestaureerd, gaan we weer helemaal terug naar de tunnel van 1942. Jurjen van Beek, architect renovaties bij de gemeente Rotterdam vertelde hierover: “Maar dan met een tijdslaag van 2018 eroverheen. Dingen die door de jaren heen zijn toegevoegd, vinden we niet meer belangrijk. Die elementen verwijderen we. Zo laten we het monument weer spreken.”

Maastunnel

Rijden op klinkers is natuurlijk een stuk minder lekker dan op asfalt, en al helemaal niet van deze tijd. Daarom is gekozen voor een gele laag asfalt. “De gele kleur van het asfalt wordt gemaakt door een kleurstof toe te voegen aan het asfalt”, volgens Rob Nieuwschepen van stadsontwikkeling gemeente Rotterdam. Toch zijn de klinkers niet helemaal verdwenen! Tussen het asfalt en de zogenoemde afsluitband aan de rand van het wegdek, ligt nog een strookje gele klinkers. Kijk maar goed op de foto hierboven, dan zie je ze! Het zijn trouwens niet de oude klinkers (want die waren dus helemaal versleten) maar speciaal voor de renovatie uit België overgekomen hergebruikte klinkers.

Geel licht

We weten nu waarom het wegdek geel is, maar waarom zijn die lampen dan geel? Dat heeft ook met 1942 te maken. In de tunnel hingen oude natriumlampen, die gaven de karakteristieke gele kleur aan de tunnel. Dat is natuurlijk ook niet echt van deze tijd meer, vandaar dat ze zijn vervangen door hypermoderne LED-lampen. Die zijn amberkleurig ingesteld, volgens de architect moet dit ongeveer de beleving van 1942 zijn. En het mooie? Deze LED-verlichting maakt het mogelijk dat er direct overgeschakeld kan worden naar wit licht. Dit maakt het bij calamiteiten een stuk veiliger de tunnelbuis te verlaten.

De nieuwe LED-lampen zijn ook zo fancy, dat andere kleuren nu ook zichtbaar zijn. Zo kleuren hulppostkasten nu ‘gewoon’ rood, terwijl die eerst door het oude, monochrome licht zwart leken.

Witte tegels

Door al dat geel denken mensen vaak dat alle tegeltjes in de tunnel ook geel zijn – maar dat is niet zo! De tegels in de Maastunnel zijn ‘gewoon’ wit. Maar door dat gele licht lijken ze geel! De tegeltjes komen uit Spanje en zijn stuk voor stuk met de hand aangebracht.

Lees ook:

De gerenoveerde autobuis van de Maastunnel

Video: een rondleiding in de Maastunnel (die jij ook gratis kunt doen!)

Regelmatig hebben wij indsider tips op indebuurt Rotterdam, van die verstopte plekken waar je zo'n f...
Maastunnel

Toen in Rotterdam: de bouw van onze geliefde Maastunnel

De renovatie van onze geliefde Maastunnel schiet op! Met man en macht wordt er aan gewerkt om de oud...
Rotterdam Art Week

Gaaf zeg! Zo ziet de ‘Maastunnel of Love’ eruit (VIDEO)

We riepen het van de week al: het voetgangersgedeelte van de Maastunnel wordt tijdens de Art Rotterd...
Fietsers Maastunnel

De Maastunnel gaat dicht voor fietsers en voetgangers: zo kom je aan de overkant

De fietstunnel van de Maastunnel gaat vanaf 15 november 7 maanden dicht! De voetgangerstunnel blijft...

Meer over

Mysteries

adv.