Waarom staat er een Noorse kerk in Rotterdam?

Door Wouter Vocke 18 mei 2019

Je kan niet om het opvallende gebouw heen, en iedere Rotterdammer is er vast wel eens een keer langsgereden: de Norsk Sjømannskirken, oftewel de Noorse Zeemanskerk. Maar wat doet een Noorse kerk midden in Rotterdam?

Het markante houten gebouw aan de Westzeedijk had een slechter plekkie kunnen hebben. Zo aan de rand van Het Park, vlakbij de Euromast – prima stukje hoor. Wij wisten niet eens dat er zoveel Noorse Zeemannen door de stad liepen, op zoek naar een plek om te bidden.

1888

Nou ja, dat zijn er vandaag de dag misschien niet meer zoveel – maar ooit was dit dus wel het geval. Nu ligt er af en toe een mega cruiseschip of een bootje van een gezellige Rijncruise aangemeerd, maar vroeger was het natuurlijk een drukte van heb ik jou daar op het water in Rotterdam. En met al die schepen, kwamen er ook enorm veel bemanningsleden die een plek zochten om samen te zijn. Je moet zo’n kerk namelijk ook meer zien als een gezellige ontmoetingsplek, waar zeelui even konden ontspannen in een vertrouwde (Scandinavische) omgeving. In de jaren ’80 van de 19e eeuw waren de Noren op zoek naar zo’n plek, en in 1888 kregen ze die uiteindelijk: bij de Leuvehaven.

Noorse Kerk Rotterdam

Van de Boompjes naar Het Park

Op de Leuvehaven was de Noorse kerk meer een leeskamer, tot het uit zijn voegen barstte en ze naar de Boompjes verhuisden. De Noorse kerk was behoorlijk populair! Dit kwam vooral omdat de toenmalige dominee rond de Schiedamsedijk alle zeelui uit de kroegen trok en ze naar de kerk sleurde. In het pand op de Boompjes hadden ze trouwens niet zo heel lang plezier: hier moesten ze in 1910 alweer uit omdat het gebouw op instorten stond. De Noorse zeemanszendeling J.A. Saxe ging op zoek naar een plek om een eigen kerk te bouwen en vond deze, aan de rand van Het Park.

Prijsvraag

Saxe kreeg toestemming – het had nogal wat voeten in de aarde – en de rest is geschiedenis. Voor het ontwerp schreven ze een prijsvraag uit, die werd gewonnen door ene meneer A. Arneberg en ene meneer M. Poulsson. Het ontwerp van de kerk is gebaseerd op de Noorse staafkerken uit de dertiende eeuw, en lekker aangewakkerd door de Noorse Nationalistische Romantische Beweging van de Noorse architectuur. Noors bouwmateriaal en Noorse timmerlieden werden naar Rotterdam gezonden, waar de kerk in 1914 werd gebouwd. In 1937 is de kerk zo’n 200 meter verplaatst, vanwege de aanleg van de Maastunnel.

Rijksmonument

Sinds 1999 is de Noorse kerk in Rotterdam een Rijksmonument, wist je dat? Dit vanwege de ‘cultuurhistorische, architectuurhistorische en typologische waarde’. En laten we eerlijk zijn, het ziet er ook supergezellig uit, dat unieke bouwwerk langs de Westzeedijk. Op 17 mei, de nationale feestdag van Noorwegen, is er een hoop te doen in en rond de kerk – dan komt zo’n beetje de hele Noorse gemeenschap uit Nederland hier bij elkaar. En in december? Dan is er altijd een gezellige kerstmarkt. Neem eens een kijkje! Nog een leuk feitje: het is het grootste houten gebouw van Nederland. Midden in Rotterdam, vlakbij de Euromast. Wie had dat gedacht?

Noorse Kerk Rotterdam

Sagrada Familia

De Noren zijn trouwens niet alleen: zo vinden we in Rotterdam bijvoorbeeld ook nog een Chinese, Zweedse, Deense, Finse, Duitse, Engelse en Schotse kerk. Maar de prijs voor de kerk met de mooiste naam gaat wat ons betreft naar de Parroquia Hispanohablante ‘La Sagrada Familia’ Países Bajos, beter bekend als de Spaanstalige kerk in Nederland. Die zit gewoon in Rotterdam-Noord. Olé!

Lees ook:

Waar is het kunstwerk?

Waar is dat kunstwerk op het Binnenwegplein eigenlijk gebleven?

Love it or hate it: het Binnenwegplein. Het plein waar iedere Rotterdammer wel eens een patatje heef...

Mysterie opgelost! Dit is waarom Blaak zo heet

Mysterieus! Wat betekenen die groene symbolen op de stoep?

Wie was Zwart Jan, waar een hele straat naar is vernoemd?

Meer over

Mysteries

adv.