Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit is waarom de Botersloot zo heet

Door Wouter Vocke 23 maart 2019

We vroegen ons een tijdje geleden al af waarom de Pannekoekstraat zo heet. Best een lollige naam, zo midden in deze moderne stad. En nóg lolliger is dat parallel aan de Pannekoekstraat nog een oer-Rotterdamse straat ligt met een aparte naam: Botersloot. Hebben die twee soms iets met elkaar te maken?

Nou, niet perse. Maar de Botersloot is wel onwijs oud! De naam komt in 1433 al voor in geschriften van de stad Rotterdam. De Botersloot was voordat ‘ie een straat was, een soort gracht in het centrum. Hij komt aan zijn naam door de zuivelboeren die met schuitjes langs de Rotte voeren om hun producten aan de man te brengen. That’s it. Soms hoeven straatnamen helemaal niet zo moeilijk te zijn! En botersloot bekt natuurlijk veel lekkerder dan melkhaven of roomkade, laten we wel wezen.

Gedempte Botersloot

De gemeente Rotterdam besloot in 1866 het water te dempen, sindsdien wordt ook wel gesproken van de Gedempte Botersloot. Aan het einde van de Botersloot, waar de Hoogstraat loopt, stond vroeger het oude stadhuis van Rotterdam. En er was ook nog eens elke week een markt! Op de route van de oude Botersloot liggen nu het Binnenrottehof, het kruispunt met de Meent en de huidige Gedempte Botersloot.

Het oude stadhuis aan de Hoogstraat, gezien vanaf de Gedempte Botersloot (ca. 1900)

Karnemelkshaven

Pannekoekstraat en Botersloot grappig? Dan heb je nog niet van de Karnemelkshaven gehoord. Het noordelijkste gedeelte van de Botersloot werd ook wel Buitenbotersloot genaamd, omdat het buiten de stad was gelegen. En later kreeg het de naam Karnemelkshaven.

Markt op de Gedempte Botersloot rond 1900.

Zit jij ook al tijden met een Rotterdams Mysterie? Wil je weten waarom iets zo heet of wat dat ene bouwwerk daar nou doet? Mail ons, dan gaan we er alles aan doen om het voor je uit te zoeken.

Lees ook:

Luchtspoor

Toen in Rotterdam: de bouw van de spoortunnel bij Blaak (VIDEO)

Nu sjees je met de trein lekker snel onder de stad door om op Zuid weer boven te komen. Maar weet je...

Viswijf, Orangist en bajesklant… wie was Kaat Mossel eigenlijk?

Boerengat… waar komt die naam vandaan?

Rotterdamse Mysteries: wat betekenen die cijfers bij Wilhelminaplein?

Van de Pannekoekstraat naar Charlois en Blijdorp: zo zijn deze Rotterdamse namen ontstaan

Meer over

Mysteries

adv.