Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Waarom heet de wijk Blijdorp eigenlijk Blijdorp?

Door Wouter Vocke 1 september 2018

In de rubriek Rotterdamse Mysteries behandelen we iedere week een apart, interessant of opvallend gegeven uit de stad. Waarom Rotterdammers ‘op Zuid’ zeggen in plaats van ‘in’ Rotterdam Zuid. Of waarom de vlag van Rotterdam groen met wit is. En weet je waarom die poort bij de loempiakraam op de Lijnbaan er staat? Wij hebben het voor je uitgezocht. Deze week: hoe komt de wijk Blijdorp aan zijn naam?

Ah Blijdorp. Met je statige singels en rustige straten, je dierentuin en je stadsparken. Maar waarom heet Blijdorp Blijdorp? Is het zo’n blij dorp? Was het überhaupt ooit een dorp? Of wonen er gewoon veel blije mensen? En wat was er eigenlijk eerder, de dierentuin of de wijk? We zijn eens even de geschiedenisboeken ingedoken.

De wijk Blijdorp

De wijk Blijdorp werd tussen 1931 en 1940 aangelegd in een toen nog lege polder ten noorden van de stad. De wijk wordt begrensd door de (in 1940 gedempte) Noorderhaven, het Noorderkanaal, het Schie-Schie kanaal en de spoorlijn richting Schiedam. De wijk is aangelegd volgens het in 1931 aangenomen ‘Uitbreidingsplan voor het Noord- en Noordwestelijk stadsgedeelte’, mede ontworpen door de beroemde stadsarchitect Witteveen. Bij het bombardement van 14 mei 1940 werd Blijdorp gelukkig niet getroffen. Na het bombardement was er wel veel behoefte aan nieuwe huisvesting, in het Noorderkanaal kwam toen een groot aantal woonboten te liggen. En die liggen er nog steeds!

Blijdorp
De wijk Blijdorp in de verte, gezien vanaf de redactie van indebuurt

Dierentuin of wijk?

De Diergaarde lag vroeger midden in de stad, grofweg tussen waar nu Weena en West-Kruiskade liggen. Wist je dat? De Diergaardesingel herinnert ons er nog aan! In 1937 werd er besloten om de dierentuin te verhuizen naar een nieuwe locatie, en de nieuwbouwwijk Blijdorp had nog genoeg ruimte. De dierentuin ruilde grond met de gemeente: de gemeente kreeg een deel van de oude diergaarde gratis. In ruil daarvoor werd de dierentuin eigenaar van twee derde van de nieuwe locatie in Blijdorp. De vraag ‘is de dierentuin naar de wijk, of de wijk naar de dierentuin genoemd?’ is zo dus ook meteen beantwoord. Maar goed, de naam: Blijdorp. Waar komt die nou vandaan?

Diergaarde Blijdorp
De oude ingang van de Diergaarde aan de ‘Blijdorpzijde’

Blydorpsche Polder

De wijk is vernoemd naar *tromgeroffel* de Blijdorpse Polder. Daar heb je je naam! In de vroege middeleeuwen lag het veenachtige gebied ook nog eens buitendijks, waardoor er vaak overstromingen plaatsvonden. Tussen pak hem beet 1150 en 1390 boterde het niet zo tussen Delft, Schiedam en Rotterdam en werden er verschillende kanalen gegraven: de Delfshavense Schie, de Delftse Schie, de Rotterdamse Schie en de Schiedamse Schie… Waarom zo veel? Dat komt wel in ander mysterie! Maar door het graven van de Rotterdamse Schie in 1344 ontstonden er twee polders : de Blydorpsche Polder en Bergsche Polder.

Kaartje uit 1611
Detail van een kaart uit 1611 waarop de Blydorpse Polder te zien is

De Blydorpsche Polder was op zijn beurt weer een verbastering van Blidorpse Polder, zo heette het gebied al sinds de vroege middeleeuwen. Dus zo komt de wijk uiteindelijk ook aan zijn naam, het is gewoon vernoemd naar de eeuwenoude polder waar de wijk op is gebouwd. Easy as that!

Mysterie opgelost?

Nou, half! We weten dat de wijk Blijdorp is vernoemd naar de Blydorpse of Blydorpsche Polder, en dat het dus geen dorp was. En we weten nu ook dat die polder al zo heet sinds de 14e eeuw. Maar we hebben gezocht en gezocht, tot aan middeleeuwse documenten aan toe, alleen kunnen we niet vinden waar de naam Blidorp vandaan komt… De Bergsche Polder (of Berch Polder, dat tegenwoordig natuurlijk Bergpolder heet) kunnen we nog inkomen: het nóg oudere Hillegersberg en de oeroude Bergweg liggen er namelijk tegenaan. Maar Blidorp? Lag er dan toch ooit een klein blij dorpje?

Voorlopig blijft het dus een Rotterdams Mysterie! Weet jij misschien waarom het drooggemaakte land Blidorp (of Blydorp?) heette? Of wat de betekenis van het oud-Nederlandse woord is? Dan mag je ons altijd een mailtje sturen. Dan kunnen we hopelijk het mysterie eens en voor altijd oplossen!

Lees ook:

Hillegersberg

Van Hillegonda tot Hildegard: hoe komt Hillegersberg aan haar naam?

In de rubriek Rotterdamse Mysteries behandelen we iedere week een apart of opvallend gegeven uit de ...
Strevelsweg

Charlois spreken we uit als Sjaarloos! Maar waar komt die naam vandaan?

In de rubriek Rotterdamse Mysteries behandelen we iedere week een apart of opvallend gegeven uit de ...

Meer over

Mysteries

adv.