Rotterdamse Mysteries: waar is Monsieur Jacques gebleven?

Door Wouter Vocke 3 november 2018

In de rubriek Rotterdamse Mysteries behandelen we iedere week een apart, interessant of opvallend gegeven uit de stad. Wie Zwart Jan was, bijvoorbeeld. Of wat die oude poort op de Lijnbaan doet. En waarom missen we een hoop tramnummers? Deze week: waar is Monsieur Jacques toch gebleven?

We kregen weer een vraag binnen, kort maar krachtig:

Beste indebuurt,
Weten jullie waar het standbeeld Monsieur Jacques is gebleven? Hij staat namelijk niet meer voor de Donner.

Groet,
Mark

Nu je het zegt Mark… dat koddige mannetje staat niet meer op de Coolsingel. Asjemenou!

Coolsingel
Sacrebleu! Ou est Jacques? | Foto: Wouter Vocke

Neus omhoog

Je hebt hem vast wel eens zien staan met zijn lange regenjas: Monsieur Jacques. Sinds de jaren ’50 staat Jacques midden op de Coolsingel voldaan voor zich uit te kijken met de borst vooruit, de neus omhoog en met zijn hoedje in zijn handen op zijn rug. Een vertrouwd gezicht, midden op Rotterdams bekendste straat. Maar sinds deze zomer staat hij er niet meer!

Vernieuwing

We hebben ontdekt waar hij gebleven is. Door de vernieuwing van de Coolsingel worden niet alleen bomen gekapt en trams omgeleid, blijkbaar moeten kunstwerken ook wijken. Drie weggehaalde beelden kregen in de zomer een nieuwe plek op Zuid, waar ze voorlopig drie jaar blijven. Of ze daarna zoals beloofd terugkeren naar de Coolsingel weten we nog niet zeker. Niemand van de gemeente kan ons vooralsnog een verlossend antwoord geven.

Monsieur Jacques
Monsieur Jacques in beter tijden, voldaan en vastberaden op de Coolsingel.

Sjakie naar Charlois

Na bijna zestig jaar kreeg Sjaak in zijn overjas een totaal ander uitzicht dan de altijd drukke straat die hij gewend is. Met de twee andere beelden van de Coolsingel (die blote clown aka The Husband of the Doll van Thom Puckey en De Knoop van Shinkichi Tajiri) verhuisde hij een paar maanden geleden naar de Tarwewijk in Charlois, waar hij nu in de binnentuin van een wooncomplex staat.

Wist je trouwens dat Monsieur Jacques ook in Otterloo staat te shinen? Daar staat ‘ie fier in de tuin van het Kröller-Müller Museum.

Kroller Muller
Foto: ANP

Wie is Jacques eigenlijk?

Het beeld is gemaakt door de Nederlandse kunstenaar Oswald Wenckebach (1895-1962). Hij is vooral bekend van veel oorlogsmonumenten en Nederlandse munten die hij heeft ontworpen. En Jacques dus! Dit meneertje is niet gebaseerd op een bestaand persoon en stond op de wereldtentoonstelling van 1958 in Brussel, als onderdeel van de Nederlandse inzending. Daarna verkaste hij in 1959 naar de Coolsingel. In die tijd herkenden veel Nederlanders er het stereotype van de Nederlandse burgerman in. Museum Boijmans-Van Beuningen heeft trouwens een paar schetsen van Oswald waarin Monsieur Jacques steeds figureert. Zo bezoekt hij een begrafenis, voert hij een politiek debat en is hij als toerist op vakantie.

bron: gemeente Rotterdam | Sculpture International

Mysterie opgelost!

Ben je het er niet mee eens en zitten wij er volledig naast? Heb je nog een aanvulling of wil je gewoon wat kwijt? Of zit je zelf, net als Mark, met een brandende vraag? Stuur ons gerust een mailtje! Dan gaan wij er alles aan doen om dit mysterie op te lossen.

Donner
Auu revoir, Jacques! | Foto: Wouter Vocke

adv.