Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Waar is de ‘singel’ in Coolsingel eigenlijk gebleven?

Door Wouter Vocke 9 november 2019

In de rubriek Mysteries behandelen we iedere week een apart of raar gegeven uit de stad. Deze keer vroegen we ons af: wat is er eigenlijk met de singel van de Coolsingel gebeurd?

Er zijn nogal wat singels in Rotterdam. De Crooswijksesingel, Bergsingel en Westersingel bijvoorbeeld. Of de statige Provenierssingel en Spoorsingel. En de Noordsingel dan! Ook een bekende (en beruchte) naam. Maar de bekendste singel van allemaal, daar zit helemaal geen water in: de Coolsingel. Hoe zit dat?

Coolsingel
Bron: Engelfriet.net

Coolvest

Natuurlijk lag er wél ooit water, al sinds 1480 om precies te zijn. Gek genoeg heette het toen alleen geen Coolsingel, maar Coolvest – genoemd naar het ambacht Cool. Tussen 1913 en 1922 werd deze gedempt om een mooie, brede straat aan te leggen waar onder andere het nieuwe stadhuis aan kwam te staan. Het is dus een misverstand dat de Coolsingel is gedempt met puin uit de oorlog! Dat is bijvoorbeeld wel deels met de Schie (vandaar Schieweg en Schiekade) en Blaak gebeurd.

De Coolvest in 1900 | Bron: Stadsarchief Rotterdam

De Coolvest was sinds jaar en dag de westelijke grens van de stadsdriehoek. Maar omdat Rotterdam sinds het einde van de 19e eeuw behoorlijk aan het groeien was, werd het uitbreiden van de stadsdriehoek en het aanleggen van een verkeersader noodzakelijk. Het werd een mooie, brede laan voor trams, auto’s, fietsers en voetgangers.

Coolsingel vroeger

De rosse buurt (de Zandstraatbuurt, dat was een behoorlijke achterbuurt waar nu alleen het Rodezand nog aan herinnert) werd voor de aanleg van deze nieuwe avenue afgebroken. Waar eerst krotten stonden kwamen nu het nieuwe, statige stadhuis en postkantoor te staan. Delen van het puin van de Zandstraatbuurt verdwenen in de Coolvest. Opgeruimd staat netjes! De prostituees verhuisden naar de Schiedamsedijk en later weer naar Katendrecht – maar da’s een heel ander verhaal.

Coolsingel Rotterdam 1930
De Coolsingel in de jaren ’30 met op de achtergrond de oude Bijenkorf van architect Dudok. | Bron: Stadsarchief Rotterdam

Na de oorlog

Tijdens de wederopbouwplannen werd al snel duidelijk dat de Coolsingel de belangrijkste verkeersader door de stad moest worden, die het Hofplein met Blaak moest verbinden. Er kwamen winkels, warenhuizen, een groot bankgebouw en een Hilton-hotel. De straat kwam iets anders te liggen en werd doorgetrokken – de oude Bijenkorf moest hier onder ander voor wijken. In de jaren ’60 lag de singel weer open, toen werd de eerste metrolijn van Nederland aangelegd.

Coolsingel
De aanleg van de metrotunnel in de jaren ’60. | Foto: ANP

Gemeente Cool

Fun fact! Wist je dat Cool even een zelfstandige gemeente was? Bij Koninklijk Besluit van 20 september 1809 werd het ambacht Beukelsdijk, Oost- en West-Blommersdijk tot een zelfstandige gemeente gemaakt met de naam Cool. Deze werd in 1811 alweer door Rotterdam geannexeerd.

Rotterdam
Hofplein en Coolsingel eind jaren ’20. Op de achtergrond zie je de Kralingse Plas – maar het bos was nog niet aangelegd | Bron: Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH)

Lees ook:

Delftsche Poort

Wat is dat oranje bouwwerk op het Pompenburg?

In de rubriek Rotterdamse Mysteries behandelen we iedere week een apart, interessant of opvallend ge...
Coolsingel

Toen in Rotterdam: de bouw van de metrotunnel (VIDEO)

Het zal je het vorig jaar niet ontgaan zijn: in Amsterdam hebben ze ook eindelijk een fatsoenlijke n...

Zoek de verschillen: de Coolsingel toen en nu

Wat doet het wapen van Amsterdam op de Coolsingel?

Toen in Rotterdam: de oude Bijenkorf van Dudok

Gers om te zien! Het Hofplein toen en nu

We missen je! Deze oude zaken uit Rotterdam willen we terug

Meer over

Mysteries

adv.