Dit is waarom al die vlaggen op de Boompjes staan

Door Wouter Vocke 2 maart 2019

Als je op de Boompjes rijdt kun je er niet omheen: tientallen vlaggenmasten sieren deze verkeersader langs de Nieuwe Maas. Maar waarom staan die daar eigenlijk? Wij zochten het uit.

‘Zeiden jullie nou tientallen, indebuurt?’ Oeps, er staan maar liefst 230 masten! Deze zijn onderdeel van de zogenaamde Vlaggenparade. In het jaar 2000 werd het eerste gedeelte van de Vlaggenparade geopend door de toenmalige burgemeester Ivo Opstelten.

Vlaggenparade

Maar waarom dan?

Gewoon omdat Rotterdam trots is op haar internationale karakter, en alle wereldburgers verwelkomt met een vlag! Alle 174 vlaggen van de Verenigde Naties vind je dan ook terug op de Boompjes. Mooi toch? De Vlaggenparade is ook een stichting, deze is opgericht in 1998 en wordt door een paar vrijwilligers in stand gehouden. Het bestuur bestaat uit enthousiaste Rotterdammers die de stad een warm hart toedragen, en trots zijn op het internationale culturele karakter van de stad.

Vlaggenparade

QR-codes

Wist je dat alle vlaggen een QR-code hebben? Die vind je op de mast. Deze linken direct met informatie over het land, de vlag en Rotterdammers uit dat land. Supercool, en ook nog eens leerzaam!

Bijzondere vlaggen

Één deel van de Vlaggenparade is gereserveerd voor bijzondere evenementen – dit zijn de vlaggen richting de Erasmusbrug, vlakbij het monument ‘De Boeg’. “Deze evenementen verrijken de stad, en verdienen ook een plaatsje op De Vlaggenparade”, aldus de stichting. Er staan ook twee vitrines met informatie over lopende en toekomstige vlaggen. Van het Chinees Nieuwjaar tot de Rotterdam Pride: iedere keer hangt hier dus iets anders!

Vlaggenparade

Lees ook:

Boompjes

De Boompjes, wie kent het niet! Maar waarom heet die straat eigenlijk zo?

In de rubriek Rotterdamse Mysteries behandelen we iedere week een apart, interessant of opvallend ge...

9 x de opmerkelijkste weetjes uit de Rotterdamse geschiedenis

Deze 10 dingen in Rotterdam zijn helemaal gratis

Meer over

Mysteries

adv.