Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit is waarom Rotterdam ‘Sterker door Strijd’ onder het wapen heeft staan

Door Wouter Vocke 23 mei 2020

Het wapen van Rotterdam is groen wit groen, met een kroon en vier leeuwen; twee Hollandse en twee Vlaamse. Maar ónder het wapen staat de spreuk ‘Sterker door Strijd’. Hoe komt dat zo?

Sterker door strijd: drie woorden waar elke Rotterdammer (of Feyenoordsupporter) zich mee kan identificeren. Geen woorden maar daden. Niet lullen maar poetsen. Mouwen opstropen en gaan! Sterker door strijd past mooi in dit rijtje. En het zal je misschien niet verbazen, maar de wapenspreuk is er pas na de Tweede Wereldoorlog bijgekomen: dit motto is de laatste toevoeging aan het eeuwenoude wapen.

Bron: Wikipedia

Wilhelmina

Een gemeente mag niet zomaar een wapenspreuk voeren. Dat moet officieel worden toegekend door de vorst. Den Haag heeft bijvoorbeeld ‘Vrede en Recht’ en Amsterdam heeft ‘Heldhaftig Vastberaden Barmhartig’ als motto. Rotterdam had nog geen wapenspreuk of motto – tot na de oorlog. Sterker door Strijd heeft toenmalig koningin Wilhelmina voor Rotterdam gekozen vanwege de moed en kracht van de Rotterdammers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Niet alleen door het bombardement, maar ook door de slag om Rotterdam, verschillende vergeten bombardementen, de hongerwinter, de Razzia van Rotterdam, de vernietiging van de haven, wraakacties op burgers… Rotterdam had het zwaar in de oorlog – en daarna.

In januari 1948 kreeg Rotterdam van koningin Wilhelmina toestemming het devies (zo wordt een wapenspreuk ook wel genoemd) te gebruiken. Koningin Wilhelmina lichtte dit toe: “Als herinnering ook voor het nageslacht aan de moed en de kracht waarmede de bevolking van Rotterdam alle beproevingen van de oorlog heeft gedragen en het belangrijke aandeel dat zij genomen heeft in de bevrijding des vaderland.” Zie het dus meer als een geste om de Rotterdammers een hart onder de riem te steken en te prijzen voor hun veerkracht.

Strijd tegen het water

De toenmalige burgemeester Oud vulde de betekenis van de spreuk aan met ‘de strijd tegen het water, dat bedwongen moest worden met het aanleggen van de dijken’. Én de strijd tegen het zand, dat telkens weer de vaarroutes dreigt te verstoppen. Zo krijgt Sterker door Strijd weer een heel andere lading!

Toen in Rotterdam
In 1951 schonk prinses Wilhelmina (ze trad in 1948 af) het beeld ‘Sterker door strijd’ aan het stadhuis van Rotterdam – waar het nog altijd in de hal staat. Hier werd het op 30 november onthuld, samen met koningin Juliana en burgemeester Oud. | Foto: ANP

Bijen en een adelaar

We hebben al een keer uitgezocht waarom de vlag en het wapen van Rotterdam groen en wit zijn. Maar wist je ook dat het wapen ooit een adelaar en drie bijen had? Hier lees je daar meer over! Ook leuk om te weten: de stad Rotterdam in de staat New York heeft als wapenspreuk Stronger through effort. Nice!

Lees ook:

Lees ook:

Rotterdam, NY

Er zijn nog 2 plekken op aarde die Rotterdam heten en dit zijn ze!

In de rubriek Rotterdamse Mysteries behandelen we iedere week een apart of opvallend gegeven uit de ...
Feyenoord Kampioen

Waarom zijn de kleuren van Rotterdam groen-wit-groen?

In de rubriek Rotterdamse Mysteries behandelen we iedere week een apart of opvallend gegeven uit de ...
010 nultien

Waarom heeft Rotterdam eigenlijk netnummer 010?

In de rubriek Mysteries behandelen we iedere week een apart of raar gegeven uit de stad. Deze week: ...
Hotel New York

Rotterdamse gebouwen hebben vaak zo’n groene koepel, en nu weten we waarom

Bovenop het stadhuis staat een prachtig gouden beeld. Dat beeld rust op een groene koepel. Als je na...

Meer over

Mysteries

adv.