Waar komen die stenen leeuwen op de Maasboulevard vandaan?

Door Wouter Vocke 9 maart 2019

Wel eens opgevallen? Of te druk met kijken naar de skyline – de andere kant op? Dat vergeven we je niet, doen we zelf namelijk ook. Maar op de Maasboulevard liggen drie enorme stenen leeuwen. Wat doen die daar?

Die leeuwen komen van de Koningsbrug. Die brug lag bij de Oude Haven en is geopend in 1860 door koning Willem III. De bijnaam van die brug? Vierleeuwenbrug – door de vier leeuwen die de brug op elke hoek sierden.

Die leeuwen kwamen op hun beurt weer van een oude stadspoort: de Hofpoort. Die werd afgebroken in 1833, omdat ‘ie in de weg stond. Deze stadspoort bestond uit een grote zuil met vier leeuwen er omheen, en stond trouwens niet ver van de Delftsepoort vandaan. Nadat de poort gesloopt was, werden de leeuwen opgeslagen in een depot. Toen de nieuwe brug gebouwd werd gaven ze de leeuwen van de Hofpoort gelukkig weer een mooi plekje in de stad. De koningsbrug lag ongeveer waar nu de Koningsdam ligt, zeg maar die historische scheepswerf die de Oude Haven afsluit.

Deltaplan

De brug overleefde het bombardement, maar niet het Deltaplan: na de Watersnood van 1953 werd besloten alle zeedijken op te hogen. Hierdoor was het ook nodig om de Oude Haven van de rivier af te sluiten. De Maasboulevard werd in de jaren ’60 aangelegd en de Koningsbrug werd toen afgebroken. Drie van de vier leeuwen verhuisden naar de nog lege boulevard en kijken sindsdien uit over de boulevard.

Waar is de vierde leeuw?

Eh… vier leeuwen op de oude stadspoort, vier leeuwen bij de Vierleeuwenbrug, maar er liggen er drie langs de Maasboulevard. Waar is die vierde leeuw dan? Die staat in Amersfoort bij de Bernhardkazerne. Deze leeuw werd geschonken aan de verbindingstroepen, die hadden geholpen bij de verdediging van Rotterdam in mei 1940. Hij lag jarenlang bij de kazerne in Ede, maar toen die sloot in 2010 verhuisde de leeuw mee naar de Bernhardkazerne in Amersfoort – daar staat ‘ie nu nog steeds. En Ede? Die heeft een replica van de leeuw, geschonken door defensie in 2011.

De replica van de Rotterdamse leeuw in Ede | Foto: gemeente Ede

Zit je ook al tijden met een Rotterdams Mysterie? Wil je weten waarom iets zo heet of wat dat ene bouwwerk daar nou doet? Mail ons, dan gaan we er alles aan doen om het voor je uit te zoeken.

Lees ook:

Delftsche Poort

Wat is dat oranje bouwwerk op het Pompenburg?

In de rubriek Rotterdamse Mysteries behandelen we iedere week een apart, interessant of opvallend ge...

Toen in Rotterdam: de bouw van de spoortunnel bij Blaak (VIDEO)

Viswijf, Orangist en bajesklant… wie was Kaat Mossel eigenlijk?

Boerengat… waar komt die naam vandaan?

10 luchtfoto’s van Rotterdam in de jaren ’20 en ’30

Rotterdamse Mysteries: wat betekenen die cijfers bij Wilhelminaplein?

Van de Pannekoekstraat naar Charlois en Blijdorp: zo zijn deze Rotterdamse namen ontstaan

Meer over

Mysteries

adv.