Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Rotterdamse mysteries: waarom worden Feyenoorders kakkerlakken genoemd?

Door Anne Klapmuts 8 augustus 2020

Bij de eeuwige strijd tussen de grote voetbalclubs horen ook de geuzennamen waarmee de supporters elkaar naroepen. Dat Feyenoorders kakkerlakken worden genoemd, is niks nieuws. Maar waar komt deze benaming eigenlijk vandaan? 

Kakkerlakken zijn natuurlijk die gore insecten die je liever niet tegenkomt in je appartement aan de Spaanse costa of op een tropisch Thais eiland. Maar waarom worden Feyenoorders met deze beesten vergeleken? Daar vinden we verschillende verklaringen voor.

Slecht uit te roeien

Op de supporterswebsite Wij Zijn Feijenoord is Leon heel duidelijk. Amsterdammers hebben de geuzennaam verzonnen met de volgende reden: “Kakkerlakken zijn slecht uit te roeien. Wij zijn met veel en als je er één pakt, komen we met meer terug. Voor elkaar klaarstaan heet dat. Oftewel KAMERADEN!!! En daardoor worden we ook alleen maar groter.”

“Wat is het sterkste punt van een kakkerlak?” Het antwoord: “Overleven!”

Ook de Axacieden Kale en Kokkie kunnen bevestigen dat kakkerlakken moeilijk te verdelgen zijn. Ze kochten een aantal kakkerlakken om zich voor te bereiden op de klassieker. Aan de dierenwinkelverkoper vragen ze: “Wat is het sterkste punt van een kakkerlak?” Het antwoord: “Overleven!”

In het item van AT5 worden de beestjes ook echt door de Amsterdammers gedood. Dit zorgde voor veel ophef, maar volgens de zender was het een supportersgrapje.

Een plaag

Als de Kuip in 2019 wordt geteisterd door een vliegenplaag en een inwoner zegt tegen de Telegraaf: “Het lijken net kakkerlakken”, zorgt dat natuurlijk voor lol op het web.

010 vs. 020

Maar wat we op Sargasso lezen is een stuk minder luchtig en grappig. Volgens deze website zou de bron bij de genocide in Rwanda liggen. Huh? Ja, lees hier maar. Het zou wel een verband geven tussen de termen ‘Joden’ en ‘Kakkerlakken’.

Trots

Veel echte Feyenoorders dragen de geuzennaam kakkerlakken met trots. Dat zie je onder andere aan de vele tattoos die er zijn gezet. Bij Moose Tattoo in Hilligersberg was er zelfs een kakkerlakkendag. “Voor drie tientjes kreeg je een kakkerlak. De mensen stonden toen in de rij buiten. Dat liep storm. Was ook echt leuk”, vertelt de tatoeëerder aan VICE.

Lees ook:

Horloge Feyenoord Kruidvat Ajax achterkant

Lennart kreeg de schrik van z’n leven toen hij dit Feyenoordhorloge omkeerde

Lennart van de Winkel is Feyenoorder in hart en nieren. Toen hij bij Kruidvat in zijn woonplaats Ste...

Die is leuk! Toon jouw clubliefde met het Feyenoord mondkapje

Reis je dagelijks met het openbaar vervoer? Dan heb je vast al een kleine collectie aan mondkapjes v...
2006_stadion-de-kuip-02

Het Feyenoordveld op de Zuiderbegraafplaats lijkt straks nóg meer op De Kuip

Op de Zuiderbegraafplaats in Rotterdam is een veld speciaal voor Feyenoordsupporters. Fans kunnen hi...

 

Meer over

Mysteries

adv.