Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zeg, van wie is die rode BMW bij het Weena eigenlijk?

Door Wouter Vocke 16 juni 2018

In de rubriek Rotterdamse Mysteries behandelen we iedere week een apart of opvallend gegeven uit de stad. Waarom de vlag van Rotterdam groen met wit is bijvoorbeeld. Of wie Zwart Jan was, waar een hele straat naar is vernoemd. Deze week: die rode BMW die iets te ver is doorgereden.

Het blijft een grappig gezicht, de verbaasde blik bij toeristen die dit voor het eerst zien. En iedere Rotterdammer kijkt er niet eens meer van op, die rode BMW die te ver door lijkt te zijn gereden op de Poortstraat. Is hij van het dak van een parkeergarage is geknald? En van wie is het eigenlijk? En waarom?

Kunst & Vaarwerk

Arty farty

De ‘Rode BMW’ is een opvallend popart-achtig kunstobject, dat al sinds 1987 aan (of uit?) de gevel hangt. Al meer dan dertig jaar dus! Het glanzende decor van de spiegelende architectuur rond de BMW is een geweldige plek voor dit kunstwerk. “De grauwe stad had een bombardement van kleur nodig”, volgens Cor Kraat, één van de drie mannen van kunstenaarscollectief Kunst & Vaarwerk die verantwoordelijk zijn voor dit kunstwerk. Het is dus geen vergeten auto na een ongeluk, maar ‘gewoon’ kunst! Eigenlijk hadden de kunstenaars een muur van de parkeergarage van de Bijenkorf op het oog, maar het kwam uiteindelijk dus halverwege de Poortstraat, vlakbij het Weena.

Kunst & Vaarwerk

Kunst & Vaarwerk

Kunst & Vaarwerk was een kunstenaarsgroep bestaande uit Cor Kraat (1946), Hans Citroen (1946) en Willem van Drunen (1947) en bestond van 1979 tot 1992. Het was een Nederlandse pop-art variant, die met humor en ironie (en een beetje brutaal) terugsloeg naar de harde stedelijkheid. De groep werkte samen met het Rotterdamse bedrijfsleven om de projecten te financieren en heeft verschillende werken in de openbare ruimte gemaakt. Deze is gefinancierd door de bekende Rotterdamse BMW-dealer Breeman. Moet gezegd worden, naast het feit dat het kunst is, is het ook meteen een goeie reclame!

Kunst & Vaarwerk

Oh, die ook joh?

Je bent vast wel eens vanuit het noorden vanaf de A20 de stad ingereden bij de Schieweg. Of als je ooit je rijbewijs bij het CBR hebt moeten halen ben je er ook ongetwijfeld langs gekomen, met zwetende handjes. Die grote polaroidfoto van de haven, die daar met een punaise op de pilaar zit, is ook van Kunst & Vaarwerk!

Kunst & Vaarwerk
bron: Google maps

Andere kunstwerken waar je ze van zou kunnen kennen zijn de mega grote hoedendoos bij Vopak in het Botlekgebied en de maquette van de oude Maasbruggen op de Boompjes.

Kunst & Vaarwerk

Mysterie opgelost!

Loop jij ook al tijden rond met een Rotterdams mysterie waar je maar geen antwoord op kunt vinden? Laat het ons weten!

Meer over

Mysteries

adv.