Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Rijnmond, Maasstad… Ligt Rotterdam nou aan de Maas of de Rijn?

Door Wouter Vocke 14 september 2019

Toen Rotterdam en Maastricht onlangs streden om het felbegeerde Eurovisiesongfestival werd er in verschillende media gerept over ‘beide Maassteden’ en ‘de twee steden aan de Maas’. Maar… Ligt Rotterdam wel aan de Maas? 

‘Ja natuurlijk’, horen we je denken. Waarom noemen we het anders Maasstad en Manhattan aan de Maas? We hebben de Maasvlakte, Maasboulevard, het Maasstadziekenhuis en de Maastribune in de Kuip – om er maar een paar te noemen. Allemaal leuk en aardig, maar waarom heet het hier dan regio Rijnmond? We hebben de Rijnhaven en gelijknamige metrostation. Da’s helemaal waar, maar er is ook een Maashaven. En wat dacht je van Maassluis? Verwarrend!

De Maas

We gaan het voor eens en voor altijd uitleggen: Maastricht ligt aan de Maas, Rotterdam ligt aan de Nieuwe Maas. En die twee hebben niets met elkaar te maken. De Maas van Maastricht eindigt ergens in Noord-Brabant – niet in Rotterdam.

Bron: Wikipedia

De Maas van Maastricht begint in Frankrijk bij Pouilly-en-Bassigny op het Plateau van Langres. Daar in de buurt beginnen ook de Seine en de Marne. Via België en Limburg gaat de Maas richting Noord-Brabant, waar hij ergens ophoudt. Bij Heusden om precies te zijn, waarna hij overgaat in de Bergsche Maas. En ten noorden van Heusden gaat ‘ie via het Heusdens kanaal naar de Afgedamde Maas – die daar samenkomt met de Waal en overgaat in de Boven Merwede. Volg je het nog?

Uiteindelijk komen ze allemaal zo’n beetje samen bij het Hollandsch Diep op de grens van Holland en Brabant. Daar ben je vast wel eens overheen gereden met de auto of de trein: daar ligt de Moerdijkbrug namelijk.

Nieuwe Maas

De Nieuwe Maas die door Rotjeknor stroomt heeft dus niets met de Maas te maken. Wél met de Rijn! De Nieuwe Maas komt namelijk voort uit de Lek en de Noord (ook wel Oude Merwede genoemd) die samenkomen bij Ridderkerk. En die komen op hun beurt weer voort uit de Nederrijn, het Nederlandse gedeelte van, jawel, de Rijn.

De Rijn is een van Europa’s langste rivieren. Hij begint in de Zwitserse Alpen en gaat via Frankrijk en Duitsland naar Nederland. Daar gaat hij voor het grootste gedeelte over in de Waal, maar stroomt ook de Nederrijn in. Uiteindelijk is dit het water dat door Rotterdam stroomt.

IJssel

Enneh, IJsselmonde dan? Ja, we hebben we het nog niet eens over de IJssel gehad! Capelle, Nieuwerkerk, Ouderkerk, Krimpen – allemaal plaatsen vlakbij Rotterdam die ook niet aan de Maas of de Rijn liggen, maar aan de Hollandse IJssel. Die begint bij Nieuwegein en eindigt in… De Nieuwe Maas. Heeft dus ook niet veel met die andere IJssel te maken, die onder andere door Zwolle, Zutphen, Deventer en de Veluwe stroomt. Die rivier wordt ook wel Gelderse IJssel genoemd, zodat je ze niet door elkaar haalt.

Skyline Rotterdam
Een luchtfoto van Rotterdam zuid | Foto: ANP

Al met al is het hier één grote delta waar een wirwar van rivieren, stroompjes en kanalen bij elkaar komen (hallo Schie en Rotte!). Maar dat heeft ons wel mooi de grootste haven van Europa opgeleverd. En jouw topografie is weer bijgespijkerd!

Lees ook:

Maastunnel

Toen in Rotterdam: de bouw van onze geliefde Maastunnel

De renovatie van onze geliefde Maastunnel schiet op! Met man en macht wordt er aan gewerkt om de oud...

Binnenkort bij Watertaxi Rotterdam: een nieuwe Maastaxi!

Rotterdam versus Maastricht: 7 redenen waarom wij met gemak winnen

Waar komen die stenen leeuwen op de Maasboulevard vandaan?

Meer over

Mysteries

adv.