Die oude poort bij de loempiakraam, waarom staat die daar?

Door Wouter Vocke 30 juni 2018

In de rubriek Rotterdamse Mysteries behandelen we iedere week een apart of opvallend gegeven uit de stad. Waarom Rotterdammers ‘op Zuid’ zeggen in plaats van ‘in’ Rotterdam Zuid. Of waarom de vlag van Rotterdam groen met wit is. Deze week: de poort op de Lijnbaan.

Je bent er vast wel eens langsgelopen. En misschien is ‘ie je nog nooit opgevallen: die oude poort op de Lijnbaan. Het past in ieder geval niet echt in het straatbeeld, tussen de winkelketens en de loempiakraam die er altijd staat. Maar waarom staat hij daar? En wat is het? Is het een triomfboog? Is het een stadspoort? Dat mysterie gaan we voor eens en voor altijd oplossen.

Lijnbaan

Coolsingelziekenhuis

Het is geen kunstwerk of oude stadspoort. Het antwoord is heel simpel, maar het verhaal erachter is wat triester. Voor de Tweede Wereldoorlog stond op de hoek van de Van Oldenbarneveltstraat en de Coolsingel een ziekenhuis: het Grote Ziekenhuis, beter bekend als het Coolsingelziekenhuis (ongeveer op de plek waar nu het oude ABN AMRO kantoor staat). Het ziekenhuis werd tussen 1839 en 1848 gebouwd en in de jaren ’80 van de 19e eeuw aan de achterkant uitgebreid.

Tijdens het bombardement van Rotterdam, op 14 mei 1940, werd het ziekenhuis zwaar beschadigd. Ondanks een groot rood kruis op het dak ontsnapte het gebouw niet aan de bommenregen, maar de patiënten waren gelukkig allemaal wel op tijd geëvacueerd. Alleen de buitenmuren stonden nog overeind, net als de toegangspoort aan de achterkant van het gebouw. Aha, daar hebben we onze mysterieuze poort!

coolsingelziekenhuis

Lijnbaan

Mouwen opstropen en gáán! In 1941 startte de bouw van de Rotterdamsche Bank (ja, de latere ABN AMRO. En ja, die met dat Amsterdamse wapen!) op de plek waar een jaar ervoor nog het ziekenhuis stond. In 1949 werd begonnen met de aanleg van de Lijnbaan, die langs de nog overeind staande achterpoort liep. Die poort was het enige overblijfsel van het ziekenhuis en bleef daar staan toen de winkelstraat in 1953 geopend werd.

Lijnbaan

In 2006 waren er plannen om de poort te schenken aan het Erasmus Medisch Centrum zodat het een mooi plekje zou krijgen bij de nieuwbouw van het grote ziekenhuis, als herinnering aan het oude grote ziekenhuis van de stad. Het Historisch Genootschap Roterodamum lukte het om dit door de gemeenteraad tegen te laten houden, zodat de herinnering aan het Coolsingelziekenhuis bleef.

Lijnbaan

Plataan

Nog een weetje: de mooie oude plataan achter de poort heeft het bombardement óók overleefd! Toen het ziekenhuis er nog stond, stond deze boom dus ook al fier overeind. Als je volgende keer daar naar de appie gaat, of lekker een Vietnamese loempia zit te eten, kijk je toch heel anders naar die boom en de oude poort.

Lijnbaan

Mysterie opgelost!

Zit je ook al tijden met een Rotterdams mysterie? Of is je iets opgevallen in de stad en wil je weten wat of waarom dat is? Laat het ons weten, dan gaan wij er alles aan doen om dit mysterie te ontrafelen.

Meer over

Mysteries

adv.