Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zo komt het oudste stadspark van Rotterdam aan zijn naam

Door Wouter Vocke 22 juni 2019

Het oudste park van Rotterdam is jarig: de Oude Plantage! Het parkje dat tussen Kralingen, De Esch en de Maasboulevard ligt ingeklemd mag in 2019 alweer 250 kaarsjes uitblazen. Echt oud dus, die plantage. Maar waarom heet ‘ie zo?

Het oudste stadspark

Het Park, Vroesenpark, Zuiderpark en het Kralingse Bos zijn allemaal geliefde parken in Rotterdam, maar geen één is er zo oud als de Oude Plantage! Het stuk grond werd al door Rotterdam aangekocht in 1688, en in 1769 liet de gemeente er een park aanleggen: de Nieuwe Plantage. Een plantage, of plantagie, was een synoniem voor een weelderige tuin.

Plantage

1769

Het stadsbestuur besloot dus in 1769 om een park in te richten voor gewone burgers, mensen die zich geen tuin of landje konden permitteren. Dit park, dat dus Nieuwe Plantage werd gedoopt, was in een formele stijl ontworpen door ene meneer Zuidewijck. Het was niet alleen het eerste stadspark van Rotterdam, maar zelfs van de eerste in Nederland. Schiedam had twee jaar eerder de eer om het eerste stadspark van Nederland te hebben.

Smerige stank

Trokken mensen er meteen op uit met picknickkleedjes om van het nieuwe park te genieten? Niet echt. Ten eerste lag het een beetje afgelegen buiten de stad, al kun je dat nu niet meer voorstellen. Een andere belangrijke reden: vlakbij lag een grote traankokerij langs het water. Traankokerijen waren fabrieken waar walvistraan (ook wel smeer genoemd, weet je meteen waar het woord smerig vandaan komt) werd gewonnen. Dat is een soort olie, die overbleef als je blubber van walvissen uitkookte… Daar kwam zo’n stank vanaf dat mensen niet echt zin hadden om die lucht te chillen. De gemeente kocht de traankokerij uiteindelijk in 1790, en sloot de boel meteen. Weg stankoverlast!

De Oude Plantage in 1905.

Opknapbeurt

Eind 19e eeuw was Rotterdam enorm gegroeid, maar de Plantage lag er maar een beetje verpauperd bij. In 1897 kreeg het park een opknapbeurt onder leiding van de gemeentelijke tuinarchitect D.G. Vervooren. Kralingen groeide in die tijd ook behoorlijk, en zo kreeg het park eindelijk weer meer bezoekers. In de hongerwinter van ’44-’45 zijn zo’n beetje alle bomen gekapt door Rotterdammers om op te stoken. Pas in 1964 werd het park weer opgeknapt en werden er nieuwe bomen geplant.

Nieuwe Nieuwe Plantage

De Oude Plantage heette ooit dus Nieuwe Plantage. Maar er is nu nog steeds een Nieuwe Plantage: die ligt midden in Kralingen, langs de Oudedijk. De Nieuwe Plantage werd tussen 1844 en 1848 aangelegd door de Rotterdamsche Werkvereeniging, en lag ten noorden van het Gashouderpark – de gashouders lagen er namelijk vlakbij. Zo komt het dus dat er een oude en een nieuwe Plantage in Rotterdam zijn. In de oorlog is de Nieuwe Plantage gebombardeerd en in 2003 heeft het weer de naam ‘Nieuwe Pantage’ gekregen.

250 jaar

In 2019 bestaat de Oude Plantage 250 jaar, dat wordt gevierd op 15 september. Er rijden dan paardentrams, er lopen hofdames rond en er is van alles te zien en te doen. Als het hele programma bekend is, lees je er meer over op indebuurt Rotterdam!

Plantage

Bij de konijnen af

Weet je nog? Een jaar geleden vroegen we ons af waarom er zoveel konijnen bij de Oude Plantage zitten. Dat mysterie is opgelost, dankzij de tweelingbroers Kevin en Marvin Groen. En nu weet je ook waar de naam vandaan komt! 🙂

Lees ook:

Oudedijk

Rotterdamse Mysteries: ‘Zo oud als de weg naar Kralingen’

In de rubriek Mysteries behandelen we iedere week een apart of raar gegeven uit de stad. Waarom de t...

Wat doen al die konijnen bij de Oude Plantage?

Honderd jaar geleden: een vliegshow in Kralingen (VIDEO)

Superleuk: 5 x onontdekte pareltjes in Kralingen

Op stand in Kralingen! Leuke en lekkere hotspots op de Lusthofstraat

Meer over

Mysteries

adv.