Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Nesselande, Nissewaard… Wat betekenen nesse en nisse eigenlijk?

Door Wouter Vocke 31 augustus 2019

In en om Rotterdam komt het woord ‘nesse’ regelmatig voor: denk aan Nesserdijk, Nesseweg, Nesserpad en natuurlijk de wijk Nesselande. Maar wat betekent dat nou, zo’n ‘nesse’?

Een nesse staat voor een landtong. Dit heette vroeger ook wel nes, nis of neus. Dat is een smal stuk land dat uitsteekt in zee of in een meer. De algemene betekenis van het woord nes is eigenlijk aangeslibd land, ook wel schor genoemd.

Het woord nesse betekent ook buitendijks land. Dat zijn landbouwgronden die dus naast een rivier of zee liggen, buiten de dijken. Maar jij kent dit waarschijnlijk als uiterwaarden, dat is de meest gangbare naam. In het westen van Nederland is er behoorlijk veel buitendijks gebouwd, vaak op moeilijke, drassige grond. Misschien dat je daarom zoveel nesse’s tegenkomt?

Nisse

Maar het woord nisse komt nóg vaker voor! Onder de rook van Rotterdam ligt natuurlijk de gemeente Nissewaard, die bestaat uit Spijkenisse en Bernisse. En, zoals eerder gezegd betekent een nis of nisse dus ook niets minder dan een landtong.

Afrojack Flying Dutch
Geboren en getogen in Spijkenisse: de wereldberoemde dj Afrojack | Foto: ANP

Naast spijke-nisse hebben we onder Rotterdam ook nog car-nisse. De Carnissesingel, Carnisselaan en Carnissedreef bijvoorbeeld. Tram 25 heeft uiteraard als eindpunt Carnisselande – in Barendrecht, dat wel. Misschien ook een keer leuk om uit te zoeken wat ‘drecht’ nou betekent 😉

Carnisselande

Hoe komt Carnisselande dan aan zijn naam? Deze Vinex-wijk is vernoemd naar het oude dorp Carnisse in de Riederwaard, dat al in 1272 voorkomt. Misschien was er ene Carolus die een landtong claimde? Wie zal het zeggen. In ieder geval is het dorp helemaal onder water verdwenen in 1375. Later werd dit gebied nog een keer bedijkt (en nu goed) en werd de heerlijkheid Carnisse geboren. Een ‘heerlijkheid’ heeft trouwens niets met lekker eten te maken, maar dat was het land van een heer. Weer wat geleerd!

Lees ook:

Strevelsweg

Charlois spreken we uit als Sjaarloos! Maar waar komt die naam vandaan?

In de rubriek Rotterdamse Mysteries behandelen we iedere week een apart of opvallend gegeven uit de ...

Waarom heet de wijk Blijdorp eigenlijk Blijdorp?

Mysterie opgelost! Dit is waarom Blaak zo heet

Meer over

Mysteries

adv.