Huh?! Hierom staat er een bed in de tramhalte bij Beurs
Even een dutje doen terwijl je op tram 8 aan het wachten bent? Dat kan op dit moment bij Beurs,…
Meng bloem, ei, melk en boter met elkaar en je hebt een simpel pannenkoekenbeslag. Misschien wist je het niet, maar er was vroeger een speciale datum waarop Rotterdammers massaal pannenkoeken aten: 2 februari. Waarom was dat? En waar kwam deze traditie vandaan?
Op de eerste pagina lees je meer over de oorsprong van deze traditie. Swipe naar links om de plekken te zien waar in Rotterdam je pannenkoeken kunt eten.
Er zijn meerdere verklaringen waarom Rotterdammers de versnapering op deze specifieke datum oppeuzelen.
Mensen die snel tellen hebben het misschien al door, maar 2 februari is exact veertig dagen na kerstnacht. Op deze dag, 2 februari dus, werd Christus volgens KRO NCRV voor het eerst gezien als ‘het licht dat voor alle volkeren straalt’. Maria werd gezien als de draagster van dit licht. Wat heeft dit met pannenkoeken te maken, vraag je je af? De grote, ronde pannenkoeken symboliseren de zon. Ofwel: het licht. In de volksmond zei men dat wie met Maria Lichtmis pannenkoeken at, een rijk en gelukkig jaar kan verwachten. Daar zeggen we geen nee tegen!
In de vorige optie werd het licht al genoemd, maar dan in combinatie met religie. De zon zelf is ook een reden voor veel Rotterdammers om pannenkoeken te bakken op 2 februari. Onze collega’s van Libelle zeggen hierover: “In februari komen de zon en het licht terug na een lange winter. De echt donkere winterdagen zijn voorbij, alle kippen beginnen weer eieren te leggen en veel Rotterdammers kijken uit naar de lente. Pannenkoeken verwijzen met hun ronde vorm en goudgele kleur naar de zon.”
De derde verklaring is heel anders. Je kunt het je bijna niet voorstellen met de huidige banenmarkt. Vroeger mochten Rotterdammers die in het boerderijleven werkten niet zomaar van baan wisselen. Dat kon op twee momenten in het jaar: op 2 februari en op 11 november. De nieuwe personeelsleden vielen in een warm bad, want zij werden traditiegetrouw verwelkomd met – je raadt het al – pannenkoeken!
Of Rotterdammers om de bovenstaande redenen nu nog achter het fornuis staan om pannenkoeken te bakken, valt te betwijfelen. Maar één ding is zeker: het is nog steeds net zo lekker.
Swipe naar links om te zien waar in Rotterdam je pannenkoeken kan eten.
Ben jij meer fan van zoete of hartige pannenkoeken? Wat het ook is, op de Pannenkoekenboot kun je voor allebei kiezen! De menukaart staat vol met lekkere opties, zodat jij je buik (pannenkoeken)rond kan eten. De Pannenkoekenboot is elke dag geopend van 09.00 tot 18.00 uur.
Ook de medewerkers van By Jarmusch bereiden met liefde pannenkoeken voor jou. Dit restaurant ligt aan de Goudsesingel (binnenkort ook op de Nieuwe Binnenweg) en is een goede uitvalbasis als je in het Centrum woont. By Jarmusch is geopend van is elke dag geopend van 08.00 tot 16.00 uur.
Daarnaast ben je ook bij Boshut De Big aan het juiste adres. Hier vind je veel soorten pannenkoeken op het menu, van zoet en fruitig tot aan hartig en stevig. Loopt het water je al in de mond? Ga na een lange wandeling in het bos, op 2 februari naar Kralingseweg 20.
Blijf op de hoogte
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van indebuurt Rotterdam en blijf op de hoogte van alles over en rondom Rotterdam.
In onze gids
Populaire rubrieken
In onze gids
Populaire rubrieken
Topper