Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie: Waar komt de naam Ahoy eigenlijk vandaan?

Door Luuk Barendrecht 4 april 2020

In de rubriek Mysteries behandelen we iedere week een apart of raar gegeven uit de stad. Deze keer gaan we op zoek naar de oorsprong van de naam ‘Ahoy’.

In Ahoy is er normaal gesproken van alles te beleven: concerten, beurzen, sport evenementen, zelfs het Eurovisie Songfestival had er zelfs plaats moeten vinden. Helaas gaat dat niet door. Maar waar komt de naam Ahoy eigenlijk vandaan?

Schip Ahoy!

Daarvoor moeten we terug naar 1950. Vanwege de wederopbouw van de Rotterdamse haven werd de tentoonstelling ‘Rotterdam Ahoy!’ gegeven. Dit was niet aan het Zuiderpark waar Ahoy nu staat, maar op het Land van Hoboken (Waar nu het Erasmus MC staat). Hoewel het bedoeld was als een tijdelijke evenementenlocatie bleef het tot 1966 staan. Na ’66 werd het verhuisd naar Pompenburg op het terrein waar Heliport lag.

alles is mogelijk

In 1968 begon de bouw van het huidige complex, met daarin het sportpaleis (met wielerbaan) en drie zalen waarin andere evenementen georganiseerd konden worden. In 1988 werd de wielerbaan uit Ahoy verwijderd om andere dingen als bijvoorbeeld concerten te organiseren. Daarom is de grote zaal van Ahoy ook in een ronde vorm gebouwd. Tijdens het jaarlijkse wielren-evenement de Zesdaagse wordt de wielerbaan gewoon weer opgebouwd. Niet alleen een wielerbaan is mogelijk in Ahoy, zo worden er tennisvelden, ijsbanen en een compleet circus naar binnen gesjouwd als het moet. Hopelijk kunnen we zo snel mogelijk weer dansen bij een concert of kijken naar een mooie sportwedstrijd in Rotterdam Ahoy.

Lees ook:

Songfestival

Definitief: Eurovisie Songfestival gaat niet door

Ondanks alle goede hoop is vandaag tóch het bericht naar buiten gekomen dat het Eurovisie Songfestiv...
Ahoy

Rotterdam zet de schouders eronder: 1000 extra bedden voor coronapatiënten

Rotterdam zit niet stil tijdens de coronacrisis. Afgelopen week schreven wij al over Zorghotel Aafje...
Naaz

Rotterdamse Naaz won twee Edisons, trad op in Ahoy en kreeg een shout out van Bono

Rotterdammer van de Week Naaz Mohammad (20) is een succesvolle zangeres met een groeiende schare fan...

Meer over Rotterdam Ahoy ontdekken?

Rotterdam Ahoy vrijetijd en uitgaan

Ahoyweg 10, Rotterdam

Bekijk meer:vrijetijd en uitgaan

Meer over

Mysteries

adv.