Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie: Waar is de Roteb gebleven?

Door Luuk Barendrecht 21 maart 2020

In de rubriek Mysteries behandelen we iedere week een apart of raar gegeven uit de stad. Deze keer gaan we op zoek naar Roteb, want: waar is de Roteb eigenlijk gebleven?

Rotterdamser dan de Roteb kan het haast niet, het vuilverwerkingsbedrijf van de gemeente was op en top Rotterdams. Waar in de rest van het land een mix tussen hondenrassen een vuilnisbak heet is dat hier gewoon een Roteb-terriër. En dan had je natuurlijk ook nog die mooie (maar soms ook hele rare) gedichten op de vuilniswagens. Maar Roteb is stilletjes uit het straatbeeld verdwenen.

Geschiedenis

Voordat we beginnen doen we eerst een kort lesje geschiedenis. Roteb werd in 1876 opgericht en stond voor Reiniging, Otsmetting, Transport En Brandweer. De brandweer is er in 1972 afgevallen, maar de naam bleef hetzelfde. Maar na 137 jaar kwam er een einde aan het Roteb tijdperk.

Schone Stad

In 2013 was de Roteb opeens niet meer. Zonder er ook maar iets van te horen werd Roteb Schone Stad. Schone Stad is van stadsbeheer Rotterdam en gaat nu over alles wat met vuilverwerking te maken heeft. Roteb Lease bleef wel bestaan. De plek waar je speciale voertuigen zoals brandweer- en vuilniswagens kan leasen. Maar ook Roteb Lease heeft Rotterdam verlaten en heet sinds 1 oktober 2019 Vervoer en Materieel. Na 143 jaar is Roteb verdwenen uit Rotterdam.

Roteb-letters

De letters van de Roteb zijn verhuisd en straks te bezoeken voor iedereen. Als de coronacrisis voorbij is en de musea weer open mogen is het logo te zien in Museum Rotterdam. RTV Rijnmond gingen langs om er een leuke video te maken.

Lees ook:

Britte Kramer indebuurt Rotterdam

‘Allemaal vuilniszakken!’ en meer uitdrukkingen die straks waarschijnlijk viral gaan

Willems Kantine komt terug! De oude afleveringen worden herhaald op Rijnmond, en er komen nog een pa...
aso

Grofvuil weggooien in Rotterdam: dit moet je weten

Leuk hoor, een nieuw bankstel. Maar moet je die oude nou echt gewoon op straat neerzetten? Het is ee...
straatvuil

Straatvuil, graffiti of kapotte straatverlichting? Stuur een app naar de gemeente!

Laatst hadden we het nog over dat (grof)vuil op straat een doorn in het oog is van veel Rotterdammer...

Niet poetsen maar lullen: 6 plekken waar er te veel wordt geluld

Je kent het Rotterdamse spreekwoord wel: niet lullen maar poetsen. Alleen geldt dat niet voor heel R...

Meer over

Mysteries

adv.