Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie opgelost: dit is waarom Rotterdam geen carnaval viert en andere steden wel

Door Carin van der Meij 22 februari 2020

Iedereen weet wel wat carnaval is en we weten ook heel goed dat dit in Rotterdam niet wordt gevierd (behalve zomercarnaval dan). Waarom eigenlijk niet? Hoe komt het dat sommige steden op zijn kop staan terwijl het in andere steden angstvallig stil is? Wij zochten het uit. 

Carnaval is een katholiek feest en wordt al eeuwen in ons land gevierd. In de 16e eeuw ontstond door de reformatie echter een tweedeling in ons land, wat ook gevolgen had voor carnavalsvierders.

Religieus feest

Even terug naar de basis: carnaval is van oorsprong dus een religieus feest. Voordat de Vastentijd – ter voorbereiding op Pasen – ingaat, wordt nog even flink feest gevierd. De katholieke kerk was tot aan de 16e eeuw een volkskerk en carnaval werd in heel het land gevierd. Tot de reformatie.

Protestant vs. katholiek

Met de komst van de protestanten raakte het land verdeeld. Brabant en Limburg bleven in katholieke handen, maar veel steden boven de rivieren stapten over naar deze nieuwe religieuze stroming. Dit is waar wij antwoord krijgen op onze vraag. De protestante kerk moest namelijk niets weten van carnaval en maakte al snel een eind aan dit volksfeest. En waar woonde deze mensen? Juist, veelal boven de rivieren.

Verdeling

Het is dus de katholieke achtergrond die ervoor zorgt dat vooral in Brabant en Limburg nog actief carnaval wordt gevierd. In het noorden zijn overigens ook steden en dorpen die voor dit feestje te porren zijn, maar wel een stuk minder.

Bron: Nu.nl, NPOFocus

Lees ook:

Tips uit ’t Kielegat: dit moet je weten als je carnaval gaat vieren in Breda

Wist je dat indebuurt Rotterdam één van de 33 indebuurt-steden is? Dat komt soms heel handig van pas...
Zomercarnaval 2019

Wow! Zomercarnaval Rotterdam wordt misschien cultureel erfgoed

Tropisch sfeertje, heerlijke muziek, een extravagante parade, uitgedoste mensen en sexy dansers en d...
Zomercarnaval 2019

Schrikken! Zomercarnaval is dit jaar kleiner dan ooit

Van dit nieuws schrokken wij wel even! Zomercarnaval is dit jaar namelijk kleiner dan ooit. En dan h...

 

Meer over

Mysteries

adv.