Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie opgelost: dit doet de vos met zijn plastic tas op de Schiedamseweg

Door Anne Klapmuts 11 juli 2020

Je bent er vast al een keer langs gelopen of je hebt hem op sociale media voorbij zien komen: de Bospoldervos. Een enorme roodbruine vos met een plastic tas in zijn bek en zijn staart omhoog. Het enorme kunstwerk staat sinds afgelopen mei op de Schiedamseweg. Maar wat doet die vos daar eigenlijk? En wat zit er in dat tasje?

De Bospoldervos is een werk van beeldend kunstenaar Florentijn Hofman. Het is een beeld van zestien meter lang en tien meter hoog. Zijn naam heeft hij te danken aan de wijk waarin hij staat: Bospolder-Tussendijken. In het verleden bestond dit gebied uit bos, polder en dijken.

Natuur in de stad

Florentijn Hofman laat met dit werk de relatie tussen de natuur en de stad zien. In dit deel van Rotterdam komen regelmatig vossen tevoorschijn, op zoek naar konijnen in het Dakpark. Via de randen van de stad dringt de natuur zichzelf naar binnen, ook op het Marconiplein is dat dus het geval. Florentijn brengt met zijn Bospoldervos een ode aan de natuur.

Plastic tas

De tweede betekenis achter het werk zit in het plastic tasje wat de Bospoldervos in zijn bek heeft. De vos staat vlakbij de Grote Visserijstraat waar de markt gehouden wordt. Daar waaien alle losse plastic zakjes rond. Toen Florentijn aan het werk begon, was de ban op plastic tasjes veel in het nieuws. Wat de vos met het tasje gaat doen, is een raadsel. Gaat hij boodschappen doen? Heeft hij het tasje gestolen of gaat mij misschien troep opruimen? Dat mogen we zelf invullen!

Lees verder onder foto >

Foto: Iris van den Broek
Foto: Iris van den Broek
Foto: Otto Snoek
Foto: Otto Snoek

Florentijn Hofman

Florentijn won met zijn Bospoldervos een wedstrijd uitgezet door de gemeente Rotterdam. De Schiedamseweg kan nog wel wat aandacht gebruiken en dit kunstwerk is een mooie eyecatcher voor de wijk. Florentijn heeft ook andere werken in Rotterdam: Zwarte kraai (2006) bij het Natuurhistorisch Museum en Vijf papieren boten (2010) langs de kade in Schiemond.

Florentijn-Hofman-Kraai-foto-BKOR-archief
Foto: Archief BKOR

Lees ook:

Willemsbrug Rotterdam - foto Iris van den Broek

Lezersvraag: volgens Google Maps hoort de Maas niet bij Rotterdam – hoe zit dat?

Lezersvragen: we houden ervan. Dit keer vroeg Frank ons waarom de gemeentegrens ook langs de oevers ...
Stamping Ground - Holland Pop Festival

50 jaar geleden vond het eerste Nederlandse popfestival plaats in Rotterdam

Op 26 juni is het precies 50 jaar geleden dat het legendarische Holland Pop Festival plaatsvond in h...

Dit beroemde standbeeld verdwijnt tijdelijk uit Rotterdam

Al bijna zestig jaar staat het standbeeld van de beroemde Rotterdammer en staatsman Van Hogendorp op...

Meer over

Mysteries

adv.