Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Lezersvraag: volgens Google Maps hoort de Maas niet bij Rotterdam – hoe zit dat?

Door Anne Klapmuts 4 juli 2020

Lezersvragen: we houden ervan. Dit keer vroeg Frank ons waarom de gemeentegrens ook langs de oevers van de Maas loopt. Betekent dit dat de Nieuwe Maas niet bij gemeente Rotterdam hoort? We gingen op onderzoek uit en dit mysterie bleek best lastig op te lossen. 

Kijkend naar onderstaande kaart, lijkt het alsof onze geliefde Maas (is het nou de Rijn of de Maas?) niet binnen de gemeentegrenzen valt. De rode omranding die de grens van de stad aangeeft, loopt namelijk ook langs de oevers. Een strook tussen Kralingen en Feijenoord is hierop een uitzondering.

gemeentegrenzen Rotterdam - mysterie
Foto: Google maps

Stadsgidsen

Ons onderzoek begon bij de stadsgidsen van UrbanGuides. Nina Swaep antwoordde: “Ik heb echt honderd mensen gevraagd, maar niemand lijkt het antwoord te weten. Wat ik wel weet is dat bij Parijs de rivier niet binnen de gemeentegrenzen valt. Maar hoe dat in Rotterdam zit, blijft een raadsel.” We werden nog nieuwsgieriger, zou de Maas officieel niet bij Rotterdam horen? Na verschillende telefoongesprekken en e-mailcontacten, vonden we dan gelukkig het antwoord.

Kaartenmakers

Freek Kilsdonk, secretaris bij Gemeente Rotterdam én onze straatnamenkenner legt uit: “Vanuit de gemeente bezien, is er geen reden dat dit stukje ‘buiten de grenzen’ zou vallen. Het is gewoon wat Google zelf heeft gedaan. Kaarten maken is al eeuwen een commerciële onderneming en daarom worden soms expres fouten gemaakt. Zo blijf je onderscheidend en kun je makkelijk opsporen of je kaart gekopieerd wordt.”

Linker- en rechteroever

In dit geval is het antwoord waarschijnlijk een stuk praktischer, legt Frits ons verder uit: “Rotterdam ligt zowel op de rechter- als linker Maasoever. Door een stukje van de Maas niet af te grenzen, blijft Rotterdam één object binnen de kaart van Google Maps. Ze hadden dit beter bij één van de bruggen of tunnels kunnen doen.” De kaart die door de gemeente zelf wordt gemaakt, is hier terug te zien. En daar valt de Maas dus gewoon binnen de grenzen.

Heb je ook een brandende vraag over Rotterdam? Mail ‘m naar [email protected].

Lees ook:

Nieuwe Maas

Rijnmond, Maasstad… Ligt Rotterdam nou aan de Maas of de Rijn?

Toen Rotterdam en Maastricht onlangs streden om het felbegeerde Eurovisiesongfestival werd er in ver...
Hoek van Holland en de Nieuwe Waterweg

Waarom hoort Hoek van Holland eigenlijk bij Rotterdam?

Het ligt hemelsbreed zo'n dertig kilometer van het centrum van Rotterdam vandaan, onderweg kom je no...

Dit is waarom Rotterdam ‘Sterker door Strijd’ onder het wapen heeft staan

Het wapen van Rotterdam is groen wit groen, met een kroon en vier leeuwen; twee Hollandse en twee Vl...

adv.