Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Hoe komt de Lage Erfbrug aan zijn naam?

Door Wouter Vocke 6 april 2019

De Lage Erfbrug: wie heeft er niet wel eens voor stilgestaan – in de auto of in de tram? We kregen een e-mail van Sandra met de simpele vraag: “Ik zou graag weten hoe de lage erf brug aan zijn naam komt.” En omdat wij eigenlijk ook geen flauw idee hadden zijn we op onderzoek uitgegaan.

Het is altijd een druk punt in het westen van Rotterdam. De Lage Erfbrug ligt in Delfshaven, over het begin van de Delfshavense Schie. De brug ligt in het verlengde van de Nieuwe Binnenweg en is oorspronkelijk van 1926, toen de Coolhaven werd gegraven. Maar de brug zoals ‘ie er nu bijstaat komt uit 2008. In 2008 is de brug inclusief brugwachtershuisje namelijk vervangen door een nieuwe.

De brug in aanbouw in de jaren ’20. Ook zie je goed de aanleg van de Coolhaven op de achtergrond.

Het Lage Erf

Het Lage Erf was de naam van het plein aan het eind van de Schie. Voordat de Coolhaven werd aangelegd eindigde de Delfshavense Schie bij de Aelbrechtssluis in Delfshaven. Via de Aelbrechtskolk en de Voorhaven konden schepen doorvaren naar de Nieuwe Maas. Toen de brug in de jaren ’20 werd gebouwd lag de naam voor de hand – het plein heette immers al zo. Nu weten we dus wel waarom de brug zo heet, maar wat betekent het woord erf?

Stuk grond

De naam Lage Erf is behoorlijk oud en komt (verrassing!) van een lager liggend erf, dat vroeger gebruikt werd voor opslag van materiaal. En ‘erf’ betekent in dit geval niet veel anders dan ‘stuk grond’. Het gebied werd ook gebruikt als los- en stortplaats. Je moet je ook bedenken dat dit vroeger echt aan de rand van de stad lag! En omdat het in een soort put lag, werd het ‘het lage erf’ genoemd.

Adres

Wist je dat de brug ook een eigen adres heeft? Dat is Havenstraat 8, 3024TH in Rotterdam. Stuur de brugwachter eens een kaartje! 😉 Zes dagen per week wordt de brug dag en nacht bediend, alleen niet op zon- en feestdagen. Bellen kan trouwens ook: 010-4770047 of 06-5326928.

Mysterie opgelost

Zit jij ook al tijden met een Rotterdams Mysterie? Wil je weten waarom iets zo heet of wat dat ene bouwwerk daar nou doet? Mail ons, dan gaan we er alles aan doen om het voor je uit te zoeken.

Lees ook:

Waarom hebben we eigenlijk een Oude en een Nieuwe Binnenweg?

In de rubriek Rotterdamse Mysteries behandelen we iedere week een apart of raar gegeven uit de stad....

Wist je dit? Delft had ooit een ‘kolonie’ in Rotterdam

Rotterdamse Mysteries: wat betekenen die cijfers bij Wilhelminaplein?

Van de Pannekoekstraat naar Charlois en Blijdorp: zo zijn deze Rotterdamse namen ontstaan

Meer over

Mysteries

adv.