Rotterdamse Mysteries: is er maar één Rotterdam, of zijn er meer…?

Door Wouter Vocke 28 juli 2018
Pagina 1 / 8
⟵ swipe swipe ⟶

In de rubriek Rotterdamse Mysteries behandelen we iedere week een apart of opvallend gegeven uit de stad. Waarom Rotterdammers ‘op Zuid’ zeggen in plaats van ‘in’ Rotterdam Zuid. Of waarom de vlag van Rotterdam groen met wit is. En weet je waarom die poort bij de loempiakraam op de Lijnbaan er staat? Wij hebben het voor je uitgezocht. Deze week: er is maar één Rotterdam! Toch…?

Rotterdam, stad van mijn dromen. Met je bruggen, je metro, je skyline en je Kuip. Zo’n prachtige stad, daar kan er maar eentje van zijn, toch? FOUT! Ja echt, wij moesten ook even met onze ogen knipperen… er zijn nog twee plaatsen die de eer hebben de naam ‘Rotterdam’ te dragen. Wat zeggie?!

Rotterdam, NY

Rotterdam, New York

Jahoor, Manhattan aan de Maas is ook vertegenwoordigd in de staat New York in de VS. In Schenectady County is een plaatsje met bijna 30.000 inwoners dat de fantastische naam Rotterdam draagt.

Since 1820

In 1661 werd er een gehuchtje gesticht door Nederlandse migranten. In 1798 begon de stad aardig vorm te krijgen en op 14 april 1820 werd Rotterdam officieel vastgelegd als stad. Geen dam, geen Rotte, maar wel mooi vernoemd naar de Maasstad, waar veel Europese immigranten voor het laatst voet aan Europese bodem hadden.

McDonald's
Pittoreske taferelen in Rotterdam, NY | bron: Google Maps

Buongiorno!

In tegenstelling tot wat je misschien zou denken, wonen er weinig mensen met Nederlandse voorouders in Rotterdam. De grootste bevolkingsgroep (zo’n 80%) heeft Italiaanse roots. Dat blijkt ook uit namen als Guidarelli, Signore en Marco in het stadsbestuur! Een burgemeester doen ze niet aan, ze hebben een supervisor en dat is Steven Tommasone.

Rotterdam, NY
Cops in Rotterdam, NY | bron: Google Maps

A nice place to live

De slogan van Rotterdam, NY? ‘Rotterdam is a Nice Place to Live’. Hell yeah! Meer weten, of net zo enthousiast als wij geworden en een tripje plannen naar Rotterdam in New York? Check it out! www.rotterdamny.org

Rotterdam Street in Rotterdam
Rotterdam Street in Rotterdam, NY | bron: Google Maps

Rotterdam, Limpopo

Howzit, Roffa? Er is gewoon ook een Rotterdam in Zuid-Afrika! In de noordelijkste provincie van het land, Limpopo, vinden we een plaats met zo’n 5.000 inwoners die vernoemd is naar onze mooie stad.

Gezellige boel

We kunnen verder niet zo heel veel vinden over het Zuid-Afrikaanse Rotterdam, maar dat er gerse mensen wonen kán haast niet anders. Wat eigenlijk ook best wel gaaf is, is dat het beroemde Krugerpark er echt om de hoek ligt. Daar kan het Kralingse Bos toch aan tippen!

Limpopo
bron: wikipedia

Een van de eerste dingen die verschijnt als we zoeken naar Rotterdam in Zuid-Afrika is dit nieuwsbericht uit 2016. Lang verhaal kort: een oudere vrouw was verkracht en beroofd en een andere vrouw was aangevallen en beroofd. Vervolgens stak een boze menigte vijf huizen in brand en werd er een man – een van de vermeende daders – gedood. Daar is Rotterdam-Zuid helemaal niets bij! Maar van ons krijgt Rotterdam in Limpopo in ieder geval maar één ster op Tripadvisor, ondanks de toffe naam…

Mysterie opgelost!

Nou ja ‘mysterie’… dit was gewoon een leuk weetje, toch? Heb jij weer wat om te vertellen vanavond op die verjaardag. Zit je zelf al tijden met een Rotterdams mysterie? Is je iets opgevallen in de stad en wil je weten wat of waarom dat is? Laat het ons weten, dan gaan wij er alles aan doen om dit mysterie te ontrafelen. Halen wij in de tussentijd even een donut in Rotterdam, NY.

Rotterdam, NY
bron: Google Maps
Pagina 1 / 8
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Mysteries

adv.