Is de Heinenoordtunnel nou echt zo vaak dicht of lijkt dat maar zo?

Door Wouter Vocke 16 maart 2019

Wie voor werk of familiebezoek bijvoorbeeld wel eens richting Oud-Beijerland moet kan er letterlijk niet omheen: de Heinenoordtunnel. Maar voor ons gevoel is die tunnel om de haverklap dicht! Het afgelopen jaar schreven onze collega’s van indebuurt Hoekschewaard in acht maanden tijd al negen keer(!) over afsluitingen van de tunnel. Maar is ‘ie nou echt bovengemiddeld veel afgesloten, of valt dat eigenlijk wel mee? We zochten het uit.

Volgens Rijkswaterstaat is het aantal afsluitingen van de tunnel normaal. “Het aantal onderhoudsbeurten is normaal, ook als je kijkt naar andere tunnels. Afsluitingen door ongelukken of te hoge vrachtwagens hebben we niet in de hand. Maar alle tunnels gaan af en toe dicht voor onderhoud. De Heinenoordtunnel is vorig jaar wel twee keer extra afgesloten geweest voor onderzoek. Dat is nodig om te kijken welk onderhoud de tunnel nodig heeft, zeker ook met het oog op de werkzaamheden in 2023,” zegt Anneke Heinecke van Rijkswaterstaat.

Gelijk ver omrijden

Ze snapt wel dat de mensen in de Hoeksche Waard het gevoel hebben continu de klos te zijn. “Als gebruiker heb je de perceptie dat het heel vaak is, maar objectief gezien is het niet meer of minder dan andere tunnels.” Wat ons grote nadeel is: wij moeten gelijk een heel eind omrijden als de tunnel dicht is.

De Noordtunnel bij Alblasserdam (A15) is bijvoorbeeld ook regelmatig een nacht of weekend afgesloten voor onderhoud, maar verkeer kan dan over de naastgelegen brug over De Noord, wat minder dan 10 minuten extra reistijd is. We checkten het natuurlijk even: de Noordtunnel was afgelopen jaar voor onderhoud 6 keer afgesloten: in januari, april, juni, augustus, oktober en december. Net iets minder vaak als die van ons dus.

Kijk, toen de Heinenoordtunnel open ging, zag ‘ie er zo uit. Foto: ANP

Kleintje

Rijkswaterstaat beheert op dit moment negentien tunnels. De Heinenoordtunnel is maar een kleintje: jaarlijks passeren hier 30,9 miljoen auto’s en vrachtwagens. Door de Noordtunnel gaan er 38,1 miljoen, de Drechttunnel op de A16 telt er 53 miljoen.

Naast het schoonhouden van bijvoorbeeld de tunnelwanden, checkt Rijkswaterstaat tijdens onderhoudsbeurten en werkzaamheden de verlichting, ventilatoren, camera’s, geluidsinstallaties en hulppostkasten. Daarnaast testen ze regelmatig of alle installaties in de tunnels nog goed werken. “We willen dat de tunnel tiptop in orde is, we zorgen ervoor zoals je ook voor je huis zou zorgen,” aldus Anneke.

Lees ook:

Leeuw

Waar komen die stenen leeuwen op de Maasboulevard vandaan?

Wel eens opgevallen? Of te druk met kijken naar de skyline - de andere kant op? Dat vergeven we je n...

Groot onderhoud Heinenoordtunnel: zo vaak en zo lang gaat de tunnel komende jaren dicht

Rotterdam staat 2 keer in de top 10 van plekken waar het meest wordt geflitst

9 x de opmerkelijkste weetjes uit de Rotterdamse geschiedenis

adv.