Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Voor eens en voor altijd uitgelegd: hier komt de kapsalon écht vandaan

Door Wouter Vocke 27 oktober 2018

In de rubriek Rotterdamse Mysteries behandelen we iedere week een apart, interessant of opvallend gegeven uit de stad. Wie Zwart Jan was, bijvoorbeeld. Of wat die oude poort op de Lijnbaan doet. En waarom missen we een hoop tramnummers? Deze week gaan we voor eens en voor altijd uitleggen waar de kapsalon vandaan komt.

Rotterdams cultureel erfgoed mogen we het intussen wel noemen: de kapsalon. En dan niet zo eentje waar je je haar komt laten föhnen, maar de snack maaltijd in een aluminium bak. Inmiddels is de kapsalon niet meer weg te denken uit het Nederlandse culinaire landschap en is hij ook al lang en breed over de landsgrenzen gesignaleerd, maar de caloriebom is toch echt zo Rotterdams als het maar zijn kan! Wat is nou ook alweer precies het verhaal erachter? Dat zullen we je eens even haarfijn uitleggen.

Tati
De oer-kapsalon op de Schiedamseweg: Tati

Tati

Misschien wist je het al lang, misschien ook niet. Maar we vertellen het lekker toch. De geliefde bak met patat, sla, kaas, saus en shoarma (al is ‘ie tegenwoordig vaker met döner kebab dan shoarma te vinden) is rond 2003 ontstaan in Delfshaven. De eigenaar van kapsalon Tati op de Schiedamseweg, Nataniël Gomez, bestelde regelmatig iets bij de shoarmazaak een paar deuren verderop. Hij nam dan geen pita, wrap of stokbroodje, maar patat met shoarma samen in een bakje. Op zich al geniaal, tot iemand van de shoarmazaak een keer opperde of hij er ook niet nog wat gesmolten kaas bij wilde. De kapsalon was geboren!

El Aviva
Heilige grond: de geboorteplaats van de befaamde kapsalon

El Aviva

De shoarmazaak waar deze fantastische gebeurtenis plaatsvond? El Aviva. Uiteindelijk werd het gerecht nog een beetje gefinetuned met wat komkommer, tomaat, knoflooksaus en sambal en deze speciale bestelling voor de kapperszaak een paar meter verderop was een feit. Elke keer als Nataniël trek had hoefde hij alleen maar te bellen dat hij van de kapsalon was en de mannen bij El Aviva begrepen genoeg. Nieuwsgierig geworden klanten van de kapper die ook wel zo’n ding wilde proberen konden bij El Aviva om een (bakje) kapsalon vragen, dan wisten ze meteen wat ze bedoelden.

Kapsalon
Helden! De ‘uitvinders’ van de kapsalon bij El Aviva, met Sunsal Bengu in het midden | ANP

Mond-tot-mond

Meer en meer mensen wilden zo’n bak met patat en shoarma hebben (geef ze eens ongelijk) en vanaf 2005 stond hij standaard op het menu bij El Aviva. Social media stond nog in de kinderschoenen, dus via mond-tot-mondreclame kwam ‘de kapsalon’ binnen de kortste keren bij zo’n beetje elke Rotterdamse shoarmaboer op de kaart. En daar bleef het niet bij, want binnen een paar jaar had het gerecht heel Nederland veroverd! The rest is history.

Patent

De eigenaar van El Aviva, Sunsal Bengu, heeft ooit geprobeerd patent aan te vragen op het recept en de naam maar dat bleek erg lastig. Echt rijk zijn ze er dus niet van geworden, maar de familie Bengu is natuurlijk wel apetrots. Net als kapper Nataniël, waarnaar het gerecht uiteindelijk toch is vernoemd. Mensen komen nog steeds uit heel Nederland naar de Schiedamseweg om de kapsalon der kapsalons te proeven, die nog altijd op dezelfde manier gemaakt wordt.

Build your own

Hoe je een echte kapsalon bouwt is natuurlijk al lang geen geheim meer. Maar the key to success is volgens El Aviva goeie dikke patat (zij gebruiken die van Farm Frites) en verse shoarma, geen kebab. O ja, en VEEL knoflooksaus. Check it out:

Caloriebom?

Dat de kapsalon een behoorlijke caloriebom is, moge duidelijk zijn. Er gaan nogal wat verhalen de ronde dat een kapsalon 2000 calorieën zou zijn, of meer zelfs. In werkelijkheid is een kapsalon ergens tussen de 1200 en 1800 calorieën. En dat ligt dan natuurlijk aan de grootte, de hoeveelheid patat en vlees, het type vlees en hoeveel saus erop zit.

Veel saus of niet, het blijft nog steeds een behoorlijk vette bek! Ter vergelijking:

  • Whopper 677 calorieën
  • Big Mac 563 calorieën
  • patatje met 590 calorieën
  • saucijzenbroodje 320 calorieën
  • Magnum 260 calorieën
  • kroket 150 calorieën

Eet smakelijk!

HAS


Meer over El Aviva ontdekken?

El Aviva snackbars

Gesloten11:00 - 05:00

Schiedamseweg 22A, Rotterdam

Bekijk meer:snackbars

adv.