Wie is Henk Bruintjes en waarom is er een straat naar hem vernoemd?

Door Wouter Vocke 9 februari 2019

In de rubriek Rotterdamse Mysteries behandelen we iedere week een apart, interessant of opvallend gegeven uit de stad. Wie Kaat Mossel was bijvoorbeeld. Of wat die oude poort op de Lijnbaan doet. En waarom is de Rotterdamse vlag eigenlijk groen-wit-groen?

We hebben weer een lezersvraag! Marijke vroeg ons: “Een collega van mij woont in de Henk Bruintjesstraat in Nesselande. Die ligt in een buurt met de Picassostraat en Salvador Dalistraat – maar dus ook de Henk Bruintjesstraat. Dit schijnt een Rotterdamse schilder te zijn, maar er is bijna niets over hem te vinden.”

Waar is Henk?

Er zijn in Nesselande – naast de grote namen zoals Mondriaan, Magritte en Dalí – ook best wat ‘onbekende’ kunstenaars met een straatnaambordje te vinden: Joop Moesman, Bertus Meijer en Nelly van Moorsel bijvoorbeeld. Over hen is ook allemaal best wat informatie van te vinden op Wikipedia – maar niet over Henk Bruintjes.

In het Stadsarchief Rotterdam vonden we ook niet veel, behalve zijn geboortedatum. Maar geen afbeeldingen, geen portret, niets. Het begint steeds mysterieuzer te worden wie Henk Bruintjes was, maar als er zelfs een hele straat naar hem is vernoemd moet ‘ie toch íets betekend hebben? Dan maar old school naar de bibliotheek!

Brussel en Antwerpen

Het zoeken in de bieb leverde het volgende op: Henk Bruintjes was een graficus, illustrator, tekenaar en kunstschilder. Hij is geboren op 17 juni 1903 in Rotterdam. Van 1917 tot 1920 deed hij de avondopleiding op de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam, daarna vertrok hij naar Brussel om te werken. Van 1922 tot 1923 ging hij weer naar de kunstacademie in Rotterdam.

De Strekkade in Hillegersberg, Henk Briuntjes (1934), Museum Rotterdam
Schilderij van Kethel (Oud Overschie), Henk Bruintjes (1924) - Museum Rotterdam

Vanaf 1925 werkte hij weer in Brussel, en in 1928 streek hij neer in Antwerpen. In 1932 keerde hij terug naar Rotterdam – waar hij woonde en werkte tot aan zijn dood in 1986. Er zijn een paar boeken over Henk en zijn oeuvre. In de centrale bibliotheek op de Hoogstraat/Binnenrotte kun je meer over hem vinden.

Rotterdam

Rotterdam was een dankbaar onderwerp in Henks schilderijen, zo was hij ook getuige van het bombardement. In dat jaar (1940) schilderde Henk de verwoeste Laurenskerk. Dit schilderij is te zien in Museum Rotterdam – dat waarschijnlijk de grootste Henk Bruintjes-collectie van Nederland heeft. Ook schilderde hij een jaar na het bombardement een plantje op de puinberg, dat schilderij kun je ook bewonderen in het museum aan het Rodezand.

Laurenskerk, Henk Bruintjes (1940) - Museum Rotterdam
Plantje op de Puinberg in Rotterdam, Henk Bruintjes (1941), Museum Rotterdam
Zelfportret (1970) - Museum Rotterdam

De kluizenaar van Tuindorp

Henk is nooit erg bekend geworden buiten Rotterdam en buiten zijn eigen kring – de kring van het cultureel socialisme. Een goede vriend van hem was Wout van Heusden, een andere Rotterdamse schilder en graficus. Die verliet Rotterdam-Zuid amper en kreeg de bijnaam ‘De kluizenaar van Tuindorp’- dat klinkt als voer voor een ander Rotterdams Mysterie. De Wout van Heusdensingel ligt nu in ieder geval gezellig naast de Henk Bruintjesstraat in Nesselande.

Tussen Kunst en Kitsch

Vind je een werk van Henk Bruintjes op de rommelmarkt of bij je oudtante op zolder? Dan moet je die lekker koesteren en vooral niet proberen te verkopen. In tegenstelling tot werk van sommige generatiegenoten, leveren die van Henk niet bijzonder veel op. In mei 2018 werd er nog een ets van hem verkocht op een veiling voor… zeven euro.

Henk Bruintjes
Zelfportet, Henk Bruintjes (1980) – Museum Rotterdam

Zit je ook al tijden met een Rotterdams Mysterie? Wil je weten waarom iets zo heet of wat dat ene bouwwerk daar nou doet? Mail ons, dan gaan we er alles aan doen om het voor je uit te zoeken.

Lees ook:

Boerengat… waar komt die naam vandaan?

In de rubriek Rotterdamse Mysteries behandelen we iedere week een apart, interessant of opvallend ge...
Het Schielandshuis

9 x de opmerkelijkste weetjes uit de Rotterdamse geschiedenis

Als rasechte Rotterdammer ken jij de stad natuurlijk als je broekzak. Maar weet je ook een paar van ...

Mysterieus! Wat betekenen die groene symbolen op de stoep?

In de rubriek Rotterdamse Mysteries behandelen we iedere week een apart, interessant of opvallend ge...
1241

Rotterdamse Mysteries: wat betekenen die cijfers bij Wilhelminaplein?

In de rubriek Rotterdamse Mysteries behandelen we iedere week een apart, interessant of opvallend ge...

adv.