Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Hè?! Waarom hebben al die straten ineens een andere naam?

Door Britte Kramer 8 augustus 2018

Wie wel eens een blik op een straatnaambordje werpt kijkt vandaag waarschijnlijk vreemd op. De Witte de Withstraat, Beukelsdijk en Teilingerstraat heten ineens anders! Geen zorgen: je bent écht wel goed wakker, je bent niet verdwaald en Google Maps functioneert nog prima. Wat je ziet is een actie van feministische organisatie De Bovengrondse.

Uit onderzoek van De Correspondent blijkt dat de Nederlandse straten voor 88% naar mannen zijn vernoemd. Iets waar je niet dagelijks bij stilstaat. Daar wil De Bovengrondse op een speelse manier verandering in brengen, door in elf steden straatnamen te veranderen. Of nou ja, veranderen? De bordjes zijn – met dubbelzijdig plakband – bij de bestaande gehangen, want ‘mannen hoeven niet te wijken voor vrouwen’. Initiatiefnemer Santi van den Toorn tegen het AD: “Er wordt altijd gezegd dat het logisch is dat er zoveel mannelijke straatnamen zijn omdat de geschiedenis door mannen is geschreven, maar er waren ook belangrijke vrouwen.”

Tania Leonstraat
Foto: De Bovengrondse

Beyoncé Boulevard, Tania Leonstraat en Judith Leysterstraat

In Rotterdam werden drie straatnamen aangepast. De Witte de Withstraat heet nu Beyoncé Boulevard, de Beukelsdijk gaat als Tania Leonstraat door het leven en de Teijlingerstraat werd de Judith Leysterstraat. In andere steden, waaronder Den Haag, Delft, Leiden en Amsterdam, vind je weer andere vrouwen.

Twaalf spraakmakende vrouwen

De Bovengrondse selecteerde in totaal twaalf vrouwen – gelijk aan het percentage menselijke straatnamen dat naar vrouwen verwijst. Dat was een taaie kluif, omdat er natuurlijk veel méér vrouwen zijn die zo’n blauw plaatje verdienen. Ze hielden er vooral rekening mee dat de gekozen vrouwen nog niet of nauwelijks vernoemingen hebben in Nederland, ondanks dat ze een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan onze cultuur, geschiedenis en samenleving. Wie deze spraakmakende vrouwen zijn lees je op meervrouwopstraat.nl.

Judith Leysterstraat
Foto: De Bovengrondse

Wist je trouwens dat er een app bestaat waarmee je kunt zien wat jouw (originele) straatnaam betekent? Je downloadt ‘m hier!

Is jouw straatnaam ook aangepast? Maak een foto, deel ‘m op social media en gebruik de hashtag #meervrouwopstraat.

adv.