Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Aha! Dit is waarom er een groene lamp onder het Oude Luxor hangt

Door Wouter Vocke 20 juli 2019

Weet je nog? We vroegen ons ooit een keertje af waarom er een groene lamp aan de gevel van het Oude Luxor Theater hangt. Een echt verhelderend antwoord kregen we niet, de lamp bleek namelijk niet echt een functie te hebben. Maar wat blijkt? Dat heeft hij wel!

Nou ja, soort van. Zoals we al dachten is het een dingetje van de architect. De Franse architect van het Oude Luxor, Aude de Broissia, kwam ons bericht tegen op internet (vinden we leuk!) en nam contact met ons op. “En dat allemaal vanwege een groene lamp die daar juist zit om níet op te vallen. Zalig!”

Die lamp hóórt daar

Aude: “Nu kan ik, geheel op zijn architect’s, een uitgebreid epistel schrijven over het belang en de essentie van het groene (geen zwaai)licht en dat onderbouwen met treffende referenties. Maar eh, soms móet iets. Die groene lamp die hóórt daar gewoon!”

‘Is hij echt nodig? Nee, natuurlijk niet!’

Er is maar één Oude Luxor

“Vanaf het eerste moment was voor ons duidelijk: het torentje moet terug”, gaat de architect verder. “Met een moderne ronde twist. En een ‘bekroning’. Maar, is hij écht nodig? Nee, natuurlijk niet. En net daarom is hij onmisbaar. Wat zouden het torentje en de entree van de brasserie zijn zónder de groene lamp?! Maatwerk groen glas natuurlijk, want niemand die het in zijn hoofd haalt om een groene lamp in serie te produceren. Er is tenslotte maar één Oude Luxor.”

Rotterdamse groene gloed

Wij maar denken dat het een zwaailicht is, maar dat is het ook niet eens. En hij geeft niet eens licht! “Bij donker geeft hij geen licht. Niet echt, maar hij is er wel! Met een zachte Rotterdams groene gloed. Net als de balustrade boven de theater entree en het glas boven in het torentje. Meer moet dat niet zijn”, aldus Aude.

Oude Luxortheater

Maar waar komt de inspiratie voor de groene lamp dan vandaan? “Die komt van hier in Antwerpen, ‘just achter den hoek’ in de Nationalestraat.”

Mysterie opgelost! De lamp hoort daar gewoon, punt. Maar hij ‘doet’ verder niets. Ja, mooi wezen!

adv.