Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Daarom heet het Graze Weitje in IJsselmonde zo

Door Wouter Vocke 16 oktober 2019

De ene straatnaam klinkt logischer dan de andere. Wij gaan wekelijks op zoek naar de oorsprong van bekende en minder bekende Rotterdamse straatnamen – een spin off van onze rubriek mysteries zou je het kunnen noemen. Deze week gaan we naar de Millinxstraat in Rotterdam-Zuid. Welke straat moeten we hierna uitpluizen? Mail ons!

Zo kregen we een mailtje van Dick, hij vroeg zich af waarom ‘Graze Weitje’ in IJsselmonde zo heet. Best een aparte naam ook, die zou je eerder in pak ‘m beet Drenthe verwachten!

Weide van de graaf

De naam Graze Weitje is op 27 mei 1960 benoemd door het college van burgemeester en wethouders, nog niet eens zo heel erg oud dus… Maar de herkomst is wel oud! De naam is een verbastering van Het Graefsen Weitje. Het herinnert aan een stuk land dat ooit hier lag en eigendom van de graven van Holland was. Deze edelmannen waren de baas over het graafschap Holland (toen heette het nog geen provincie), waar Rotterdam natuurlijk ook in lag. Karel de Stoute, Floris V en Wolfert van Borselen zijn een paar voorbeelden van deze graven.

Benedenstraat tussen Koninginneweg en Grazeweitje. | Bron: Stadsarchief Rotterdam

De straatnaam Graze Weitje heeft dus niet echt iets met een wei vol grazende koeien en schapen te maken, maar het was ‘de graaf z’n weitje’!

Stadsarchief

Wist je trouwens dat het Stadsarchief Rotterdam een app én een mooie nieuwe site heeft waarin je de herkomst van elke straatnaam in Rotterdam kunt opzoeken? Maar dat niet alleen, je kunt er ook met al je vragen over straatnamen terecht. Supertof!

Lees ook:

Zo komen de Zwartehondstraat en Zwarte Paardenstraat aan hun naam

De ene straatnaam klinkt logischer dan de andere. Wij gaan vanaf nu elke week op zoek naar de oorspr...

Daarom heten de Millinxstraat en Millinxbuurt zo

Daarom heet deze straat Avenue Concordia

Wat betekent de naam Blaak?

Straatnaam verklaard: zo komt de Noordschans aan zijn naam

adv.