Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit is het verhaal achter Fikkie, het hondje op de Oude Binnenweg

Door Wouter Vocke 17 augustus 2019

Het is altijd een grappig gezicht: midden op de Oude Binnenweg zit een hondje. Geen echt hondje, hij is namelijk van brons. Zijn naam? Fikkie! Maar waarom zit ‘ie daar? En waarom ligt er een drol op de stoep?

Het hondje is gemaakt door de Hongaarse kunstenaar Joekie Simak (1925-2015). En Fikkie komt eigenlijk bij het Rotterdamsch Studenten Corps (RSC)  vandaan, wist je dat? In 1963, bij hun tiende lustrum (voor de snelle rekenaar: toen ze dus 50 jaar bestonden) schonken de studenten het beeld aan de gemeente Rotterdam. Het stond niet altijd op de Oude Binnenweg, toen het beeld namelijk onthuld werd stond het op de Westersingel, bij het Hermesplantsoen.

Fikkie

Oude Binnenweg

Twaalf jaar na de onthulling, in 1975, moest Fikkie verhuizen. Op de plek van het beeld kwam namelijk iets anders. Hier werd het befaamde (en beruchte) Tramhuys geplaatst, met bijbehorend terras en een oud kanon – ooit de enige plek in Rotterdam waar je midden in de nacht nog heen kon. Het oude tramhuisje en kanon staan daar nog, al zit er tegenwoordig een kebabzaak in. Er moest dus een nieuwe plek gevonden worden voor het beeld van Fikkie, en die kwam er: op de Oude Binnenweg – vlak naast Café Timmer. Studentenhumor: in de loop der tijd is Fikkie maar liefst drie keer ‘ontvoerd’ (lees: gestolen) en ook drie keer weer terug gebracht bij de politie.

Fikkie wordt schoongemaakt door studenten van het RSC | Bron: Archief Beeldende Kunst & Openbare Ruimte Rotterdam (BKOR)

Drol

En die bronzen drol dan? Die lag er niet altijd bij! Die is daar ooit door de kunstenaar Hans Citroen bij het beeld neergelegd, in het kader van de actie ‘Rotterdam Schoon’. Hans Citroen… waar kennen we die naam ook alweer van? Met Bob van Persie beheerde hij van 1974 tot 1976 het legendarische ‘Museum de Keikdoos’ in het oude Centraal Station.

Drol

Inmiddels zijn Fikkie en de Oude Binnenweg onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wat? Met Rotterdam! Iedereen is er wel eens langsgelopen, vooral kinderen zijn er gek op. In 1999, bij het 17e lustrum van het corps, heeft het RSC het beeldje geadopteerd met de belofte om het jaarlijks schoon te maken en te knuffelen. Als het ’s zomers warm is, staat er vaak een drinkbak met water!

Lees ook:

De Kuip

Hé Rotterdammer! Test je kennis in deze Rotterdam-quiz!

Ken jij de hele geschiedenis van Rotterdam uit je hoofd? En ben je - net als wij - ook dol op random...

Waarom hebben we eigenlijk een Oude en een Nieuwe Binnenweg?

In de rubriek Rotterdamse Mysteries behandelen we iedere week een apart of raar gegeven uit de stad....
Waar is het kunstwerk?

Waar is dat kunstwerk op het Binnenwegplein eigenlijk gebleven?

Love it or hate it: het Binnenwegplein. Het plein waar iedere Rotterdammer wel eens een patatje heef...
Oude Binnenweg

8 gerse hotspots op de oer-Rotterdamse Oude Binnenweg

De Nieuwe Binnenweg hebben we al eens uitgelicht, net als de Mauritsweg om de hoek. Rest ons daar na...
Kunst & Vaarwerk

Zeg, van wie is die rode BMW bij het Weena eigenlijk?

In de rubriek Rotterdamse Mysteries behandelen we iedere week een apart of opvallend gegeven uit de ...

Meer over

Mysteries

adv.