Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit is waarom sommige Rotterdamse huizen geblurd zijn op Google Street View

Door Anne Klapmuts 10 oktober 2020

Je bent vast wel eens virtueel door je eigen straat gelopen via Google Street View. Hartstikke leuk, toch?! Misschien kwam je tijdens de online wandeling een opvallend fenomeen tegen: huizen die ‘wazig’ zijn en je daarom niet kunt zien. In Rotterdam zijn verschillende huizen op Street View geblurd. Hoe zit dat precies?

Allereerst: hoe komt Google überhaupt aan dit soort beelden van jouw straat? Door ze simpelweg zelf te maken. Af en toe rijdt een auto van Google (je weet wel: zo’n wagen met een camera op het dak) door de stad. Die camera maakt 360-gradenfoto’s van alles wat-ie tegenkomt. In een autovrije zone lopen medewerkers een rondje om afbeeldingen te maken. Dus niet alleen huizen, maar ook personen en auto’s worden vastgelegd. Mag dat zomaar? Kortgezegd: ja, dat mag gewoon. Wettelijk gezien mag je openbare plekken fotograferen en op internet plaatsen.

Automatisch blurren

Wanneer je virtueel door Rotterdam wandelt, valt je waarschijnlijk wel op dat al best veel ‘onderdelen’ zijn geblurd. Kijk maar eens naar de gezichten van deze stratenmakers voor Bazar op de Witte de Withstraat. Ze zwaaien gezellig naar de camera, maar hun gezichten zijn onherkenbaar gemaakt.

Hetzelfde geldt voor kentekenplaten: die zijn ook geblurd. “Google onderneemt diverse stappen om de privacy van mensen te beschermen als Street View-afbeeldingen worden gepubliceerd op Google Maps”, zo schrijft Google in de beleidsregels.

Waarom die geblurde huizen?

Hoe zit dan dan met huizen? Die worden niet geblurd. Toch komt het voor dat je in Rotterdam op Street View vervaagde huizen tegenkomt. De reden daarvan? Simpel gezegd komt het hierop neer: wanneer een bewoner zijn of haar huis wil laten blurren, regelt Google dat. Bijvoorbeeld omdat je je zorgen maakt om de privacy. De specifieke reden hoeft Google niet te weten.

Ik wil mijn huis laten blurren

Denk je nu: ik wil liever niet dat mensen mijn huis op Street View kunnen bekijken? Dan kun je een verzoek indienen bij Google om je woning te laten blurren. Zoek op Street View naar je huis en klik vervolgens op ‘een probleem melden’. Daarna kun je de woning selecteren en aangeven dat het om een huis gaat. Hier kun je trouwens ook melden wanneer jouw gezicht op een bepaalde locatie niet goed geblurd is.

Lees ook:

station lombardijen

Wist je vast niet: onder station Lombardijen ligt een ongebruikte metrotunnel

Als je in treinstation Lombardijen loopt, heb je het helemaal niet door. Maar onder het station ligt...
Lijnbaan

Die oude poort bij de loempiakraam, waarom staat die daar?

In de rubriek Rotterdamse Mysteries behandelen we iedere week een apart of opvallend gegeven uit de ...
verkeerslicht rotterdam stoplicht weena

Wist je vast niet: dit betekenen de cijfers op een verkeerslicht

Dagelijks krijgen weggebruikers ermee te maken: verkeerslichten. Onze ogen zijn vooral gericht op de...
monopoly-rotterdam-indebuurt-mysterie-scaled-1

Coolsingel, Blaak en Hofplein: waarom zitten juist deze Rotterdamse straten in Monopoly?

In Monopoly is het natuurlijk de bedoeling om zo veel mogelijk straten te kopen, zodat je tegenstand...

Meer over

Mysteries

adv.